Beräkning av resultat

Beräkning av resultat

I det här avsnittet beräknas resultatet av årets överskott eller underskott. Resultatet överförs sedan automatiskt till Inkomstdeklaration 1.

1. Min andel av bolagets överskott

Från handelsbolaget ska du ha fått uppgift om din del av bolagets överskott. Överskottet har hämtats från avsnittet "Allmänna uppgifter" där du redan fyllt i beloppet.

2. Min andel av bolagets underskott

Från handelsbolaget ska du ha fått uppgift om din del av underskott i bolagets verksamhet. Underskottet har hämtats från avsnittet "Allmänna uppgifter" där du redan ska ha fyllt i beloppet.

3. Förmånsvärde av fri bil

Har du använt handelsbolagets bil för privatkörning ska du beskattas för bilförmån. Värdet bestäms på samma sätt som i inkomstslaget tjänst för anställdas bilförmåner. På skatteverket.se/bilarochbilforman Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du hjälp att beräkna förmånsvärdet. Har du även haft förmån av fritt drivmedel tar du upp detta värde som övrig förmån i punkt 4. 

Har du betalat allt drivmedel själv, se punkt 13. Tänk på att bil- och drivmedelsförmån är ett uttag som ska påverka andelens anskaffningsutgift. Du ska därför också redovisa förmånen i punkt 72. Har du använt din privata bil i näringsverksamheten drar du av dessa kostnader i punkt 13.

4. Övriga förmåner och uttag av varor och tjänster

Uttag som redovisats som intäkt i handelsbolagets räkenskaper ska justeras i handelsbolagets inkomstdeklaration vid punkt 4.7. Värdet du som delägare ska beskattas för ska tas upp i denna punkt. Uttaget beskattas till marknadsvärdet, förutom drivmedelsförmån som värderas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,2. Är handelsbolaget är momspliktigt tar du upp uttaget till marknadsvärdet minus den utgående moms som handelsbolaget ska betala. Observera att alla uttag, till exempel bil- och drivmedelsförmån, ska påverka andelens anskaffningsutgift. De ska därför redovisas i punkt 72 eller 73, beroende på om bolaget har redovisat dem i sina räkenskaper.

5. Övriga justeringar av redovisat resultat

Finns ingen särskild ruta för att justera resultatet gör du justeringen i punkt 5a eller 5b. Det är främst fråga om justeringar för privata inkomster och utgifter som bokförts i handelsbolagets räkenskaper. Justeringar i punkt 5 ska i regel också påverka den justerade anskaffningsutgiften.

a. Intäktsposter, t.ex. privata kostnader som bokförs som kostnad i handelsbolaget

Har handelsbolaget bokfört privata utgifter som kostnad i räkenskaperna tar du upp beloppet som en intäkt i denna punkt. Privata kostnader som du har redovisat i punkt 5a som en intäktspost tar du också upp som uttag i punkt 73. Belopp överförs automatiskt till punkt 73, där du har möjlighet att justera beloppet om det behövs.

b. Kostnadsposter, t.ex. privata intäkter som bokförs som intäkter i handelsbolaget

I punkt 5 b redovisar du privata inkomster som handelsbolaget har bokfört som intäkt i räkenskaperna. Har du redovisat en kostnadspost i punkt 5 b för privata intäkter ska beloppet också tas upp som ett tillskott i punkt 71. Beloppet överförs automatiskt till punkt 71, där du har möjlighet att justera beloppet om det behövs.

6. Avyttring av värdepapper och andelar i handelsbolag

Har handelsbolaget sålt värdepapper kan det i vissa fall bli skillnad mellan det bokförda resultatet och det skattemässiga resultatet, det vill säga kapitalvinsten eller kapitalförlusten. Det beror på att reglerna i inkomstslaget kapital ska användas vid beräkning den skattemässiga vinsten eller förlusten. Exempelvis ska genomsnittsmetoden användas vid beräkning av anskaffningsutgiften.

Det är de skattemässiga vinsterna eller förlusterna som ska tas upp här. Bokfört resultat vid avyttring av värdepapper ska justeras i handelsbolagets inkomstdeklaration (Inkomstdeklaration 4).

a. Min andel av kapitalvinst som ska tas upp till beskattning

Här tar du upp din del av kapitalvinsten som ska tas upp till beskattning.

b. Min andel av kapitalförlust som ska dras av

Här tar du upp din del av kapitalförlusten som ska dras av.

Ska du ta upp både vinst och förlust kan du redovisa resultatet efter kvittning i en enda punkt.

7. Vid överlåtelse av andel i handelsbolag: Vinst som beskattas i näringsverksamhet enligt blankett K15B

När fysiska personer som är bosatta i Sverige och svenska dödsbon säljer en andel i ett handelsbolag gäller ibland vissa regler. Det beror på vem andelen har sålts till. De särskilda reglerna gäller bland annat när den nye ägaren varken är en fysisk person eller ett dödsbo i Sverige, utan till exempel ett aktiebolag, handelsbolag, en stiftelse eller en person bosatt i utlandet.

Enligt huvudregeln tar du här upp kapitalvinsten vid överlåtelsen som inkomst av aktiv näringsverksamhet.

Enligt alternativregeln delar du upp årets resultat mellan dig och nye ägaren genom ett särskilt bokslut per överlåtelse- eller tillträdesdagen. Du tar upp din andel av resultatet i punkt 1 (överskott) eller i punkt 2 (underskott). Uppdelningen godkänns inte om du eller någon närstående är verksam i bolaget efter överlåtelsedagen. Får du dessutom betalt för själva andelen ska du redovisa detta i inkomstslaget kapital.

I båda fallen ska kapitalvinsten beräknas på blankett K15B som du inte kan lämna i denna e-tjänst, den måste du istället lämna via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring eller på papper. Resultatet är dock möjligt att redovisa via menyvalet Bilagor och "Övriga kapitaluppgifter".

8. Outnyttjat underskott från tidigare år som påverkar anskaffningsutgiften

Här redovisar du underskott från föregående år som ska påverka anskaffningsutgiften. Beloppet, som hämtats från punkt 62 i föregående års bilaga N3A, är redan förifyllt. Kontrollera beloppet och justera om det inte är korrekt, till exempel om föregående års inkomstdeklaration har omprövats och uppgifterna inte justerats innan de hämtades till denna punkt.

9. Uppskov med vinst enligt blankett N4

Har handelsbolaget gjort ett så kallet andelsbyte, det vill säga som ersättning för sålda aktier/andelar erhållit andelar/aktier i det köpande företaget, kan uppskov med beskattningen medges för den beräknade kapitalvinsten. För att det ska vara fråga om ett uppskovsgrundande andelsbyte ska vissa villkor vara uppfyllda, till exempel vad det köpande företagets innehav av dessa andelar/aktier avser. Begärt uppskov redovisas också på bilaga N4, som du lämnar in tillsammans med Inkomstdeklaration 1. Du kan inte lämna bilaga N4 via denna e-tjänst, utan lämnar den istället via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring eller på papper.

10. Återfört uppskov av vinst enligt blankett N4

Här återför du uppskov av vinst som medgetts vid andelsbyte tidigare år. Återfört uppskov redovisar du också på bilaga N4, som du lämnar in tillsammans med Inkomstdeklaration 1. Du kan inte lämna bilaga N4 via denna e-tjänst, utan lämnar den istället via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring eller på papper.

11. Inkomst som ska påverka anskaffningsutgiften

Här beräknas resultatet från punkt 1-10. Överskott överförs till punkt 70 medan underskott överförs till punkt 54.

12. Outnyttjat underskott från tidigare år som inte påverkar anskaffningsutgiften

Här ska du redovisa outnyttjat underskott från föregående år som inte ska påverka den justerade anskaffningsutgiften. Beloppet, som hämtats från punkt 67 i föregående års bilaga N3A, är redan förifyllt. Kontrollera beloppet och justera om det inte är korrekt, till exempel om föregående års inkomstdeklaration har omprövats och uppgifterna inte justerats innan de hämtades till denna punkt.

13. Kostnader för resor mellan bostad och arbetsplats för den del kostnaden överstiger 11 000 kr samt andra egna kostnader som för bolagets verksamhet

Här drar du av egna kostnader för verksamheten. Har dina egna kostnader bokförts i handelsbolagets räkenskaper, återlägger du först dessa som en intäktspost i punkt 5a. Det gäller till exempel om du har kostnader för resor till och från arbetet, kostnader för bilresor med din privata bil eller ökade levnadskostnader vid tjänsteresa. Har bolaget av misstag inte bokfört en utgift som betalats av dig som delägare, kan du dra av den kostnaden här.

För att få göra avdrag för resor mellan arbetet och bostaden gäller samma villkor som för anställda, avdrag medges med 25,00 kr per mil för den del av kostnaden som överstiger 11 000 kronor. Har du kostnader både som anställd och som delägare i handelsbolag hänförs begränsningen på 11 000 kronor i första hand till din anställning och inkomstslaget tjänst.

Använder du din privata bil i handelsbolagets verksamhet får du här dra av 25,00 kronor per körd tjänstemil. För dessa resor finns ingen begränsning motsvarande den för resor mellan arbetet och bostaden. Har du redovisat förmån av fri bil och har betalat allt drivmedel själv, får du göra avdrag för den del som är hänförlig till resor i näringsverksamheten. Avdrag medges enligt schablon med 65 öre per kilometer för diesel och 95 öre per kilometer för annat drivmedel.

Du får även dra av kostnader för resor till och från arbetet, efter samma regler som för anställda. Det betyder att det finns regler om tidsvinst på två timmar om dagen för att kunna få avdrag för resor med bil och du får bara dra av den del av kostnaden som överstiger 11 000 kronor.  Avdraget är 25,00 kronor per mil. Har du förmånsbil får du göra avdrag för kostnader för bilresor till och från arbetet enligt särskilda regler. Läs mer under "Bilen".

Även andra kostnader som bara ska påverka din del av resultatet, till exempel ökade avdrag för levnadskostnader vid resor som du haft privat för bolagets räkning, kan du dra av här. Om du har haft ökade levnadskostnader på grund av resor i näringsverksamheten som har varit förenade med övernattning, kan du beräkna kostnaderna enligt schablon.

När det gäller att beräkna storleken av avdraget gäller samma regler som för anställda. Läs mer under "Traktamente" på www.skatteverket.se/avdragslexikon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.

Punkterna 14–16: Räntefördelning

Positiv räntefördelning är frivillig medan negativ räntefördelning är tvingande. För att kunna beräkna fördelningsbeloppet behöver du först fylla i avsnittet "Kapitalunderlag för räntefördelning" (punkterna 33–44). Uppkommer ett negativt belopp i punkt 44 överförs beloppet automatiskt punkt 16 som intäkt. Uppkommer däremot ett positivt fördelningsbelopp i punkt 43 kan du välja att utnyttja hela eller delar av beloppet. Beloppet i punkt 43 beräknas automatiskt och överförs till punkt 15. Vill du inte utnyttja hela beloppet minskar du beloppet i punkt 43.

Avdrag för positiv räntefördelning får göras med högst ett belopp motsvarande ett för räntefördelning justerat resultat, det vill säga högst positivt belopp i punkt 14. För negativ räntefördelning finns ingen begränsning.

14. Inkomst före räntefördelning

Här beräknas resultatet av punkterna 11- 13.

15. Positiv räntefördelning enligt p. 45

Hit har positiv räntefördelning som du valt att utnyttja i punkt 45 hämtats och fyllts i. Beloppet överförs automatiskt till ruta 11.1 i Inkomstdeklaration 1.

16. Negativ räntefördelning enligt p. 44

Till denna ruta har negativ räntefördelning som beräknats i punkt 44 hämtats och fyllts i. Beloppet överförs automatiskt till ruta 11.2 i Inkomstdeklaration 1.

Punkt 17–19: Periodiseringsfond

I punkt 17 redovisar du återförda periodiseringsfonder som intäkt. De tolv senaste årens avsättningar framgår i länken "Övriga förtryckta uppgifter" i menyvalet "Start" samt i specifikation du får tillsammans med din Inkomstdeklaration 1 på papper. I punkt 18 summeras underlaget för årets avsättning till periodiseringsfond. I punkt 19 drar du av årets avsättning, som högst får uppgå till 30 procent av beloppet i punkt 18. Om du återför en periodiseringsfond till beskattning i punkt 17 eller gör en avsättning i punkt 19, påverkar det din justerade anskaffningsutgift för andelen. Årets avsättning till periodiseringsfond överförs automatiskt till punkt 74 och årets återföring av periodiseringsfond överförs automatiskt till punkt 75 i avsnittet "Beräkning av justerad anskaffningsutgift". 

17. Återföring av periodiseringsfond

Här återför du tidigare gjorda avsättningar till periodiseringsfond till beskattning. En periodiseringsfond ska i sin helhet vara återförd senast under det sjätte beskattningsåret efter det beskattningsår då avdraget gjordes. Du bestämmer själv under sexårsperioden när och med vilka delbelopp du vill att återföringen ska göras.

Om du gjorde en avsättning beskattningsår 2018 (i 2019 års deklaration) och inte har återfört hela fonden, ska du återföra den i årets bilaga N3A. De senaste tolv årens avsättningar till periodiseringsfonder framgår i länken "Övriga förtryckta uppgifter" i menyvalet "Start" samt i den specifikation som du får tillsammans med Inkomstdeklaration 1 på papper. Är du delägare i flera handelsbolag eller om du även bedriver enskild näringsverksamhet, behöver du kontrollera vilket belopp som ska återföras här. Har du slutat bedriva näringsverksamhet måste i regel alla tidigare års avsättningar återföras.

Om du i avsnittet "Allmänna uppgifter" har angett att verksamheten har upphört under inkomståret ska samtliga återstående periodiseringsfonder återföras. Är du delägare i ett eller flera handelsbolag eller om du även bedriver enskild näringsverksamhet kan du behöva justera beloppet innan du fyller i det.

18. Inkomst före avsättning till periodiseringsfond

Här beräknas resultatet av punkterna 14-17.

19. Avsättning till periodiseringsfond

Här gör du avsättning till periodiseringsfond med högst 30 procent av överskottet som beräknats i punkt 18.

Punkt 20–22 Expansionsfond

Om du får göra avsättning till expansionsfond eller om du måste återföra tidigare års avsättningar, styrs av ditt kapitalunderlag för expansionsfond. Kapitalunderlaget beräknas i avsnittet "Kapitalunderlag för expansionsfond", punkterna 47–53. För att beräkna kapitalunderlaget måste den justerade anskaffningsutgiften före expansionsfond beräknas i punkterna 68–79.

Beskattningsårets kapitalunderlag som du beräknat i punkt 53 styr din möjlighet eller skyldighet att öka eller minska din expansionsfond. Uppkommer ett positivt belopp i punkt 53 får du öka expansionsfonden med detta belopp. Du får dock högst öka expansionsfonden med ditt redovisade överskott i punkt 20. Det gäller även om det positiva beloppet i punkt 53 är större än överskottet i punkt 20. Uppkommer däremot ett negativt belopp ska du minska fonden med ett belopp motsvarande negativt belopp dividerat med 0,78. Du får dock inte minska din fond med ett större belopp än expansionsfonden vid beskattningsårets ingång, det vill säga "Expansionsfond vid årets utgång" i punkt 89 i föregående års deklaration.

20. Inkomst före avsättning till expansionsfond

Här beräknas resultatet av punkterna 18-19.

21. Ökning av expansionsfond

Här får du dra av avsättningen till expansionsfond. Avdraget får inte vara större än positivt kapitalunderlag som beräknats i punkt 53. Det får heller inte vara högre än inkomst före avsättning i punkt 20, under förutsättning att det är ett överskott. Ökning av expansionsfond överförs automatiskt till punkt 80 och punkt 87 i denna bilaga samt till ruta 12.1 i Inkomstdeklaration 1.

22. Minskning av expansionsfond

Här får du återföra expansionsfond frivilligt. Är kapitalunderlaget negativt i punkt 53 ska du återföra och minska expansionsfonden. Då återför du negativt kapitalunderlag i punkt 53, dividerat med 0,78 och fyller i beloppet i denna punkt. För att du ska kunna minska din expansionsfond behöver du ha fyllt i expansionsfond vid årets ingång i punkt 86. Du får inte minska din fond med ett större belopp än expansionsfonden vid beskattningsårets ingång, det vill säga beloppet i punkt 86. Minskning av expansionsfond överförs automatiskt till punkt 82 och punkt 88 i denna bilaga samt till ruta 12.1 i Inkomstdeklaration 1.

23. Egen pensionsförsäkringspremie i näringsverksamheten

Om verksamheten bedrivs aktivt får du, inom vissa beloppsgränser, göra avdrag för kostnader för pensionsförsäkringspremier eller inbetalning till  pensionssparkonto. Egenavgifterna blir då lägre. I stället betalar du särskild löneskatt på beloppet. Det finns en så kallad generell och en specifik beloppsbegränsning. Enligt den specifika beloppsbegränsningen får avdrag göras med 35 procent av inkomsten av aktiv näringsverksamhet. Beloppet får inte överstiga 10 prisbasbelopp (525 000 kronor). Avdrag för pensionssparande överförs automatiskt till ruta 10.6 i Inkomstdeklaration 1.

Eftersom att en delägare i handelsbolag inte anses som anställd får du inte göra avdrag för tjänstepension som ägs av bolaget och som avser dig som delägare. Avdrag medges varken för delägaren i punkt 23 eller för bolaget. Genom att låta försäkringsbolaget registrera om äganderätten till försäkringen kan avdrag medges för betalningar som gjorts under det beskattningsår som ägarförändringen registrerades.

Det förekommer att handelsbolaget betalar delägarens pensionspremier och redovisar detta som kostnad i räkenskaperna. I dessa fall ska kostnaden behandlas som en kostnad som inte får dras av, samtidigt som beloppet ska ses som uttag. Se exempel, Delägarens privata utgifter

24. Beräknad särskild löneskatt på pensionsförsäkringspremie

På de pensionskostnader du drar av i punkt 23 betalar du särskild löneskatt med 24,26 procent. Här beräknas löneskatten automatiskt. Den särskilda löneskatten kommer sedan med på ditt slutskattebesked som en del av den slutliga skatten på samma sätt som statlig inkomstskatt, kommunalskatt och egenavgifter m.m.

25. Medgivna avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt föregående beskattningsår

Redovisade du ett överskott för din andel i handelsbolaget i föregående års bilaga N3A är medgivna avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt från föregående beskattningsår redan förifyllt här. Beloppet har hämtats från punkt 28 i föregående års bilaga N3A. 

26. Påförda egenavgifter eller särskild löneskatt enligt slutskattebesked 2023

Här drar du av egenavgifterna du blev påförd enligt slutskattebeskedet föregående år. Var du passiv näringsidkare eller ålderspensionär, gör du avdrag med särskild löneskatt. Är du delägare i flera handelsbolag eller om du även bedriver enskild näringsverksamhet, ska du fördela påförda egenavgifter utifrån föregående års resultat.

På startsidan, i avsnittet "Övriga förtryckta uppgifter" och i den specifikation du får tillsammans med din inkomstdeklaration på papper, finns de aktuella beloppen också angivna. Tänk på att beloppen kan vara felaktiga om du till exempel har begärt omprövning av föregående års deklaration.

27. Avgiftsunderlag för egenavgifter eller särskild löneskatt

Här beräknas resultatet av punkt 20-26 vilket utgör avgiftsunderlaget för "Årets beräknade avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt på förvärvsinkomster" i punkt 28. Om resultatet blir negativt ska du inte beräkna egenavgifter i punkt 28. Eventuell sjukpenning redovisar du i punkt 29 eftersom egenavgifter inte beräknas på sjukpenning.

28. Årets beräknade avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt på förvärvsinkomster

Här beräknas ett schablonmässigt avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt som du kan förväntas bli påförd för beskattningsåret. Hur stor avgiften blir beror bland annat på om du bedriver aktiv eller passiv näringsverksamhet.

Bedriver du aktiv näringsverksamhet betalar du normalt egenavgifter med cirka 31 procent på överskottet. För de egenavgifter du ska betala får du göra ett schablonavdrag med högst 25 procent av resultatet som näringsverksamheten visar före punkt 27.

I vissa fall, exempelvis om du bedriver passiv näringsverksamhet, ska du betala särskild löneskatt på förvärvsinkomster med 24,26 procent i stället för egenavgifter. Du får då göra ett schablonavdrag med högst 20 procent av det resultat som näringsverksamheten visar innan punkt 27. För den som bedriver passiv näringsverksamhet gäller alltså inga särskilda regler beroende på ålder.

Bedriver du aktiv näringsverksamhet gör du följande schablonavdrag för inkomstår 2023:

  • 0 procent om du är född 1937 eller tidigare,
  • 10 procent om du är född 1938–1956,
  • 25 procent om du är född 1957 eller senare
  • 10 procent om du är född 1957 eller senare om du under hela år 2023 har haft hel ålderspension,
  • 10 procent om du är född 1957 eller senare och under hela eller del av år 2023 har fått hel sjuk- eller aktivitetsersättning

Om du bedriver passiv näringsverksamhet gör du, oavsett ålder, ett schablonavdrag för särskild löneskatt med 20 procent.

Ett dödsbo efter en person som dött under 2023 eller tidigare ska göra ett schablonavdrag med högst 20 procent oavsett födelseår.

29. Sjukpenning hänförlig till denna näringsverksamhet

Här redovisar du sjukpenning du fått i näringsverksamheten. Enligt inkomstuppgiften som Försäkringskassan lämnar till Skatteverket kallas sjukpenningen för "annat förvärvsarbete". Beloppet är redan förifyllt, förutom om du är delägare i flera handelsbolag eller om du även bedriver enskild näringsverksamhet. Då behöver du fylla i beloppet själv. Om du bokför erhållen sjukpenning i handelsbolaget ska den bokföras som ett tillskott.

På startsidan i avsnittet "Övriga förtryckta uppgifter" och i den specifikation som du får tillsammans med din inkomstdeklaration finns aktuellt belopp för sjukpenning angivet.

30. Resultat

Här beräknas resultatet av din andel i handelsbolag. Överskott visas i punkt 30 och överförs sedan automatiskt till ruta 10.1 "Belopp från N3A" i Inkomstdeklaration 1, om du är aktiv eller ruta 10.3 om du är passiv.

Beräknas resultatet till ett underskott är det slutliga underskottet beroende av om du kan utnyttja hela eller del av underskottet i punkt 31.

31.a Allmänt avdrag. Vid konstnärlig eller nystartad näringsverksamhet

Här lägger du till den del av underskott i nystartad verksamhet eller konstnärlig eller litterär verksamhet som du har kvittat mot tjänst eller annan näringsverksamhet som ett allmänt avdrag. Avdrag för konstnärlig eller litterär verksamhet kan du bara göra om du uteslutande, eller så gott som uteslutande, sysslar med kulturarbete i handelsbolaget till 90-100 procent.

För nystartad verksamhet får avdraget vara högst 100 000 kronor om året för vart och ett av de fem första åren. Överstiger underskottet 100 000 kronor ett visst år, ska överskjutande del rullas vidare till kommande år och får bara kvittas mot framtida överskott i bolaget. Du får inte göra avdrag om du någon gång under de fem beskattningsåren närmast före startåret direkt eller indirekt bedrivit liknande näringsverksamhet. Denna regel finns för att man inte ska kunna flytta verksamheten från en näringsverksamhet till en annan och på så sätt kringgå femårsgränsen för avdrag.

För konstnärlig och litterär verksamhet finns ingen begränsning, men du får bara göra avdrag för årets underskott. Finns ett kvarstående underskott från tidigare år får det inte dras av som allmänt avdrag. En ytterligare förutsättning för avdrag är att dina intäkter av verksamheten inte har varit obetydliga under en period som omfattar beskattningsåret och de tre föregående beskattningsåren. Beloppet överförs automatiskt till ruta 14.1 i Inkomstdeklaration 1.

31.b Underskott som utnyttjas i kapital. Vinst vid avyttring av näringsfastighet/ näringsbostadsrätt och underskott i andelshus.

Här lägger du till den del av underskottet som du i årets deklaration har kvittat mot kapitalvinst på näringsfastighet eller näringsbostadsrätt och underskott i andelshus.

Vinst på fastighet eller bostadsrätt

Har handelsbolaget avyttrat en fastighet eller bostadsrätt med kapitalvinst ska underskottet i näringsverksamheten kvittas mot denna vinst (som ska tas upp i kapital). Avdraget får inte överstiga kapitalvinsten, utan får högst vara så stort att det inte uppkommer en kapitalvinst eller kapitalförlust. Denna kvittningsregel är i motsats till övriga tre regler, tvingande. Återstår det efter sådan kvittning ett underskott i näringsverksamheten kan du utnyttja det som allmänt avdrag eller kapitalförlust enligt något av de övriga tre kvittningsalternativen. Du kan också rulla vidare underskottet och kvitta mot framtida överskott.

Andelshus

Underskott som är hänförligt till sådan bostad i ett andelshus som skulle varit din privatbostad om du innehaft den med bostadsrätt, får du till 70 procent dra av i kapital. Resterande 30 procent får du inte dra av och heller inte rulla vidare i näringsverksamheten.

32. Kvarvarande underskott

Har du valt att utnyttja en del av underskottet i punkt 31 blir underskottet du får rulla vidare till nästa år mindre. Kvarvarande underskott beräknas automatiskt och överförs till ruta 10.2 i Inkomstdeklaration 1 om du är aktiv och till ruta 10.41 om du är passiv. Nästa år ska du rulla in underskottet i punkt 8 eller punkt 12.

Kvittning av underskott

Med kvittning av underskott menas att man utjämnar resultatet från två inkomstslag eller två år och på så vis får ner beskattningsunderlaget vilket är den summa du betalat skatt på. Kvittning får dock inte göras hur som helst mellan inkomstslag eller beskattningsår.

Följande kvittningsmöjligheter finns för dig som är delägare i ett handelsbolag:

  • Kvittning mellan olika delverksamheter
  • Kvittning av underskott från handelsbolag mot inkomster av tjänst (vid anställning)
  • Rullning av tillkommande år av förluster inom näringsverksamheten

Kvittning mellan delverksamheter

En enda verksamhet

All verksamhet som bedrivs av ett och samma handelsbolag betraktas som en och samma näringsverksamhet. Det betyder att överskott och underskott från olika (del) verksamheter automatiskt kvittas mot varandra.

Övergång till handelsbolag kan vara fördelaktigt

Genom att slå ihop flera verksamheter i en enda företagsform kan du låta överskott från en vinstgivande verksamhet slussas in i en verksamhet som ger underskott eller tvärtom. Därmed blir det lägre (eller ingen) skatt och lägre (eller inga) egenavgifter på vinsten.

Kvittning mot andra förvärvsinkomster, inkomster av tjänst

Nystartad aktiv näringsverksamhet

Underskott i nystartad aktiv näringsverksamhet i handelsbolag får kvittas mot andra förvärvsinkomster, som inkomst av tjänst och inkomst av andra näringsverksamheter (inkomst av andra handelsbolag samt enskild näringsverksamhet).

Kvittningsrätten gäller i följande fall:

  • Nystartad verksamhet (under de första fem åren)
  • Aktiv näringsverksamhet
  • Om du inte direkt eller indirekt bedrivit en likartad verksamhet under de senaste fem åren innan du startade handelsbolaget.
  • De första 100 000 kronorna i underskott för vart och ett av de fem åren.

Högst 100 000 kronor

Du får kvitta högst 100 000 kronor per år i underskott för vart och ett av de fem åren. Har du större underskott ett visst år måste du rulla det överskjutande underskottet vidare och kvitta det mot framtida överskott i handelsbolaget. Du kan alltså inte kvitta det överskjutande underskottet mot en annan förvärvsinkomst ett senare år. Det innebär att du måste göra en separat beräkning för vart och ett av åren, och vid den beräkningen inte ta hänsyn till inrullade underskott från tidigare år.

Rullning

Avräkning även mot socialavgifter

Är du en delägare som har underskott i handelsbolag, men som så småningom får ett överskott, är rullning ett bra alternativ. Vid rullning räknas underskottet av även mot egenavgifterna, vilket ger en högre avdragseffekt än vid kvittning mot inkomst av tjänst. Denna "kvittning" brukar kallas rullning, eftersom du rullar in underskottet i nästa års bilaga N3A vilket minskar nästa års resultat. Du kvittar inte underskottet mot något annat. Rullning mot framtida vinster får du göra under ett obegränsat antal år.

Bilen

Det finns två alternativ till att dra av bilutgifter:

  1. Handelsbolaget äger bilen och får då dra av alla bilkostnader, både de löpande utgifterna för driften och värdeminskningen. Har du använt bilen för privat körning i viss omfattning betalar du skatt på förmånsvärdet.

  2. Du äger bilen privat. Handelsbolaget får då inte dra av några kostnader för bilen. Istället får du som delägare dra av 25,00 kronor per mil för de mil som du kört för företagets räkning. Avdraget gör du i punkt 13.

Delägarens egna utgifter

Den justerade anskaffningsutgiften ska bara påverkas av överskott och underskott som kommer från och som bokförts i handelsbolaget. Har du egna utgifter på grund av din verksamhet i bolaget, till exempel ökade levnadskostnader, ska dessa utgifter bara påverka resultatet och inte den justerade anskaffningsutgiften.

Exempel: Egna utgifter

Ett handelsbolag redovisar ett resultat på 200 000 kronor. Hela resultatet ska tas upp av Adam, som också har tagit ut 200 000 kronor i kontanta medel. Adam har använt sin privata bil för resor i näringsverksamheten. För detta får han dra av 12 000 kronor. Bilkostnaderna är inte bokförda i handelsbolaget, så Adam gör avdraget i punkt 13 i bilaga N3A. Adams justerade anskaffningsutgift ökar med 200 000 kronor för inkomsten från handelsbolaget och minskas med samma belopp för uttaget. Avdraget för bilen på 12 000 kronor minskar det resultat som ska beskattas, men påverkar inte den justerade anskaffningsutgiften.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024