Bilagan ska användas av dig som har en inkomst från en verksamhet som inte är näringsverksamhet. Inkomst från anställning eller uppdrag som din arbetsgivare redovisat i en arbetsgivardeklaration eller kontrolluppgift ska du inte redovisa här. Det ska handla om en självständig verksamhet som utövas av dig.
Inkomster som hör hit kan vara hobbyverksamhet som t.ex. hemslöjd, trädgårdsodling, djuruppfödning, biodling, hästsport, jakt, fiske och konstnärlig verksamhet.
Det kan även vara andra inkomster som saknar vinstsyfte eller är av mindre omfattning och därför inte är näringsverksamhet. Det kan t.ex. vara inkomster som du får som influencer, bloggare eller från e-sport eller liknande.
Det kan också vara din del av vinsten från ett s.k. UF-företag (Ung företagsamhet).
Om du har flera verksamheter ska du redovisa varje verksamhet för sig på en egen bilaga. Du behöver inte deklarera din verksamhet om du får ett .Hobbyverksamhet är i allmänhet inte skattepliktig för mervärdesskatt (moms).
Du ska därför redovisa utgifterna inklusive moms. Om hobbyverksamheten i något fall skulle vara skattepliktig för moms ska du redovisa inkomster och utgifter exklusive moms.
Här beskriver du din verksamhet med maximalt 80 tecken.
Här fyller du i dina inkomster som du fått för din verksamhet under 2023.
Här får du göra avdrag för faktiska kostnader du har haft i hobbyverksamheten och som du har betalat under 2023. Det ska vara kostnader som beror direkt på verksamheten. Du får inte göra avdrag för personliga levnadskostnader.
Har du köpt dyrbar utrustning får du inte göra avdrag för hela utgiften på en gång. Istället får du göra ett förslitningsavdrag. Som dyrbarare utrustning räknas vanligtvis utrustning som har ett inköpspris som överstiger 26 250 kr och beräknas hålla i mer än tre år. Ett förslitningsavdrag innebär att du fördelar utgiften på det antal år som utrustningen förväntas hålla. Oftast fördelas utgiften på 5-10 år vilket innebär att du får göra avdrag med 10-20 procent av inköpspriset per år. Har du även använt utrustningen privat får du göra avdrag för en skälig del av förslitningen. Du får inte göra avdrag för förslitning på byggnader, men du får dra av utgifter för reparation och underhåll av en byggnad om utgifterna hör till verksamheten
Har utrustningen använts för privat eller för annat ändamål får du dra av en skälig del av förslitningen. Du beräknar förslitningsavdraget med ledning av utrustningens anskaffningsvärde, livslängd och användning.
Resultatet beräknas automatiskt, här visas beräknat resultatet vid överskott. Beloppet överförs automatiskt till C.1 Årets överskott enligt B.4.
Resultatet beräknas automatiskt, här visas beräknat resultat vid underskott. Underskottet får du spara och dra av mot överskott de fem följande åren. Vid underskott fylls 0 kronor i automatiskt i ruta D.1 (Överskott enligt C.3, 0 kr vid underskott i B.5.)
Om du får ett underskott i verksamheten ett år får du inte göra avdrag för underskottet mot andra tjänsteinkomster eller i någon annan hobbyverksamhet. Istället får du spara underskottet i upp till fem år efter inkomståret och göra avdrag om det blir ett överskott i samma verksamhet
Till denna ruta överförs eventuellt beräknat överskott från ruta B.4 ovan.
I årets deklaration får du göra avdrag för hela eller delar av underskott som du fått något eller några av åren 2018-2022.
Avdrag för underskott från något eller några av inkomståren 2018-2022 enligt redovisning under E. Högst årets överskott.
Om du gör avdrag för tidigare års underskott, och verksamheten inte har deklarerats de tidigare åren, ska du redovisa både inkomster och utgifter för underskottsåret och åren fram till överskottsåret. Du kan göra denna redovisning under E. Genom att klicka på länken "Tidigare års underskott som inte deklarerats" får du åtkomst till avsnitt E. Om du inte har något överskott de fem följande åren efter underskottsåret, kan underskottet inte utnyttjas.
Resultatet av avsnitt C (ruta 1-2) beräknas automatiskt och överförs till ruta D.1.
Egenavgifterna m.m. är avdragsgilla vid beräkningen av årets överskott. Den exakta storleken av egenavgifterna m.m. är inte känd vid deklarationstidpunkten. Därför får du avdrag för avsättning till egenavgifter m.m. med ett schablonavdrag med en viss procent av överskottet. Av slutskattebeskedet för beskattningsår 2023, Inkomstdeklarationen 2024 kommer det att framgå hur stora egenavgifterna m.m. blev. I deklarationen nästa år ska du göra en avstämning mellan ditt schablonavdrag och de egenavgifter som du slutligen påfördes. Du ska då ta upp schablonavdraget till beskattning och får göra avdrag med med egenavgifter du slutligen blev påförd enligt slutskattebeskedet 2023.
Vid ruta D. 2-3 fyller du i schablonavdraget för avsättning till egenavgifter du gjorde förra årets och de egenavgifter du slutligen blev påförd enligt slutskattebeskedet för 2023.
Till denna ruta överförs eventuellt beräknat överskott eller 0 kr från ruta C.3 eller 0 kr vid underskott i ruta B.5.
Här fyller du i schablonavdraget för avsättning till egenavgifter du gjorde förra året som du hämtar från förra årets T2-bilaga.
Här fyller du i de egenavgifter du slutligen påfördes enligt slutskattebeskedet för 2023.
Resultatet beräknas automatiskt, här visas beräknat resultat för överskott eller underskott.
Årets schablonavdrag för avsättning till egenavgifter m.m. beräknas automatiskt. Avgifterna är olika stora beroende på din ålder. Därför blir också schablonavdraget olika stort.
Om du är född
Om du är född 1937 eller tidigare ska du inte göra något schablonavdrag, eftersom du inte ska betala några egenavgifter m.m.
Om du under hela eller del av 2023 har fått hel sjukersättning eller hel aktivitetsersättning får du göra schablonavdrag med 10 procent.
Dödsboet efter en person som avlidit under 2023 får göra avdrag med 20 procent.
Dödsboet efter en person som avlidit före 2023 ska inte göra något schablonavdrag, eftersom det inte betalar några egenavgifter m.m.
Överskott
Resultatet beräknas automatiskt, här visas beräknat resultatet vid överskott och överförs till p. 1.6 på Inkomstdeklaration 1. För dödsbo efter en person som avlidit före 2023 överförs beloppet till p. 1.5 istället för p. 1.6 på Inkomstdeklaration 1, eftersom det inte ska betala några egenavgifter m.m.*.
Underskott vid avstämning av egenavgifter
Resultatet beräknas automatiskt, här visas beräknat resultatet vid underskott och överförs till p. 2.3 på Inkomstdeklaration 1. Observera att beloppet överförs till p. 2.3 på Inkomstdeklaration 1, trots att denna ruta i övrigt är avsedd för "Tillfälligt arbete, dubbel bosättning och hemresor". Observera att underskottet endast avser underskott vid avstämning av egenavgifter.
* Med egenavgifter m.m. avses egenavgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster.
Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024