17. Övriga upplysningar

Utländsk inkomst

I avsnittet ”Utländska inkomster” redovisar du inkomst från utlandet. Du ska redovisa din utländska inkomst i din svenska deklaration även om du inte ska betala skatt på inkomsten. Om inkomsten ska beskattas i Sverige behöver du även fylla i beloppet, omräknat till svenska kronor, i den punkt i deklarationen som är avsedd för inkomsten.

Även du som flyttat från Sverige kan vara skyldig att betala skatt här.

Räkna om den utländska inkomsten till svenska kronor

Räkna om din utländska inkomst till svenska kronor innan du redovisar den. Vilken växlingskurs du ska använda beror på vilken dag du växlar in inkomsten. Om du har haft periodiska utbetalningar, exempelvis utländsk pension, med samma belopp varje månad, kan du använda dig av Riksbankens genomsnittskurs.

Använd Skatteverkets e-tjänst för att räkna om din utländska inkomst

Du kan ta hjälp av Skatteverkets e-tjänst ”Räkna om utländska tjänsteinkomster” för att enkelt räkna om din utländska inkomst till svenska kronor. Du hittar e-tjänsten på sidan ”Deklarera inkomster från utlandet”. Där finns också mer information om hur du deklarerar inkomsten.

Deklarera inkomster från utlandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Declaring your foreign income for taxation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pensionsgrundande inkomst

Dina inkomster från utlandet kan i vissa fall vara pensionsgrundande i Sverige. Är din utländska inkomst pensionsgrundande i Sverige redovisar du den i punkt ”1.1 Lön, förmåner, sjukpenning m.m.” Om inkomsten inte är pensionsgrundande i Sverige redovisar du den i punkt ”1.5 Andra inkomster som inte är pensionsgrundande”.

Pensionsgrundande inkomst (PGI) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avräkning av utländsk skatt

Om du har betalat slutlig skatt i utlandet och begär avräkning i Sverige för den betalda skatten ska du fylla i beloppet, omräknat till svenska kronor i avsnittet "Avräkning utländsk skatt". 

Innan du fyller i beloppet i rutan för avräkning ska du räkna om den utländska skatten till svenska kronor. Du använder den valutakurs som var aktuell när du betalade skatten. Om du har betalat skatt på periodiska utbetalningar, exempelvis utländsk pension, kan du använda dig av Riksbankens genomsnittskurs.

Tänk på att spara underlag till din begäran, du ska kunna visa att du har betalat den utländska skatt som du begär avräkning för.

Fältet "Övrigt"

 I fältet ”Övrigt” lämnar du uppgifter som inte finns i din deklaration men som Skatteverket behöver för att kunna fastställa din slutliga skatt. Du behöver alltså inte lämna uppgift om att du till exempel har lämnat bilagor till deklarationen.

Exempel på uppgifter som du behöver lämna i fältet "Övrigt"

  • Har du haft inkomster som inte finns med bland uppgifterna i din deklaration, ska du lämna uppgift om utbetalarens namn, person- eller organisationsnummer, hur stor inkomsten är samt hur mycket preliminär skatt som eventuellt har dragits.

  • Om du begär avdrag för ränta som du betalat till en privatperson ska du lämna uppgift om personens namn, personnummer samt hur mycket du betalat i ränta under 2024.

  • Om du anser att underlaget för fastighetsavgift eller fastighetsskatt är felaktigt skriver du anledningen till det.

  • Du som har fått aktier eller andelar genom arv, testamente, bodelning eller gåva och tidigare ägare har uppskov med beskattning av vinst vid andelsbyte, ska lämna uppgift om överlåtarens namn och person- eller organisationsnummer.

  • Om du begär särskild skatteberäkning för ackumulerad inkomst skriver du det här.

Så lämnnar du upplysningar


Du behöver vara inloggad med din e-legitimation för att kunna lämna upplysningar. 

  1. Välj ”Ändra” i menyn, därefter ”17. Övriga upplysningar”.

  2. Lämna dina upplysningar, klicka sedan på ”Spara”.

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2025