På sidan "Övriga förtryckta uppgifter" finns all information samlad som inte hör till en viss bestämd deklarationsruta. Det kan till exempel vara uppgifter som bara berör din skatteuträkning eller som du ska redovisa i din näringsverksamhet. Sidan kan innehålla nedanstående rubriker. Bara de rubriker under vilka du har information att läsa, visas i din deklaration.
Den här rubriken visas bara om du var näringsidkare när du deklarerade förra året. Uppgifterna gäller sådana inkomster som troligtvis ingår i din näringsverksamhet. Om de inte ingår i näringsverksamheten ska du redovisa dem i punkt 1.6 under Inkomst av tjänst. Om du ska göra avdrag för årets avsättning till egenavgifter under Inkomst av tjänst ska du även lämna bilaga T1 eller T2 som finns tillgängliga via menyvalet "Bilagor" och "Bilagor som du kan välja att lägga till". Det är obligatoriskt att lämna T1-bilaga om en uppgift i punkt 1.6 har ändrats eftersom du då måste göra avstämning av egenavgifterna så att de blir korrekt beräknade. Du ska även lämna bilaga T1 om du har fått en inkomst som du ska betala egenavgifter för och om du ska göra avstämning av egenavgifter från enskild näringsverksamhet som avslutats föregående inkomstår.
Informationtext: Om inkomsten ingår i din näringsverksamhet ska du ta upp den i näringsbilagan (NE eller N3A). Om de inte ingår i näringsverksamheten ska du redovisa dem i punkt 1.6 under Inkomst av tjänst, via menyvalet Ändra. Om du ska göra avdrag för årets avsättning till egenavgifter under Inkomst av tjänst ska du istället lämna bilaga T1 eller T2 som finns tillgängliga via menyvalet Bilagor och ”Bilagor som du kan välja att lägga till".
Den här rubriken visas om Försäkringskassan har lämnat uppgift om att du fått sjukpenning utbetalat från dem under inkomståret. Uppgifterna gäller sjukpenning som hänger ihop med annat förvärvsarbete än en vanlig anställning. Oftast hänger sjukpenningen ihop med näringsverksamhet och ska redovisas i bilagan Enskild näringsverksamhet (NE). Har du bara en näringsverksamhet är sjukpenning förifylld i bilaga för Enskild näringsverksamhet (NE) eller Andel i handelsbolag (N3A). Om sjukpenningen inte gäller näringsverksamhet ska du redovisa den i punkt 1.6 under Inkomst av tjänst.
Här visas de skattepliktiga näringsbidrag som har betalats ut till dig. Du ska redovisa beloppet som en del av din näringsverksamhet på bilagan Enskild näringsverksamhet (NE).
Informationstext: Uppgiften avser skattepliktiga näringsbidrag som har betalats ut till dig. Du ska redovisa beloppet som en del av din näringsverksamhet på bilaga NE i menyvalet Bilagor.
Informationstext: ’Uppgiften avser skattepliktiga näringsbidrag som har betalats ut till dig. Du ska redovisa beloppet som en del av din näringsverksamhet på bilaga NE i menyvalet Bilagor.
Här visas royalties som har betalats ut till dig. Royalty är en ersättning som till exempel en uppfinnare eller musiker får för att någon använder sig av uppfinningen eller musiken. Du ska redovisa beloppet som en del av din näringsverksamhet på bilaga Enskild näringsverksamhet (NE).
Informationstext: Royalty och regelbunden ersättning för nyttjanderätt till patent, mönster med mera ska tas upp som intäkt i din näringsverksamhet på bilaga NE via menyvalet Bilagor. Om royaltyn är en ersättning för tillfälligt driven vetenskaplig, litterär, konstnärlig eller därmed jämförlig verksamhet ska den i vissa fall tas upp som inkomst av tjänst i p. 1.6 via menyvalet Ändra eller om du ska lämna T1 eller T2-bilaga via menyvalet Bilagor.
Här visas eventuella belopp som du har tagit ut från ett skogskonto, ett skogsskadekonto eller ett upphovsmannakonto. Redovisa beloppet som en intäkt i din näringsverksamhet på bilagan "Enskild näringsverksamhet" (NE).
Informationstext: Uppgiften avser belopp som du har tagit ut från ett skogskonto, ett skogsskadekonto eller ett upphovsmannakonto. Beloppet ska redovisas beloppet som en intäkt i din näringsverksamhet på bilaga NE. i menyvalet Bilagor.
Här visas eventuella belopp som du har satt in på ett skogskonto, ett skogsskadekonto eller ett upphovsmannakonto. Insättningen ska inte beskattas i årets deklaration, utan det år uttag görs från skogskontot. Då ska beloppet deklareras som en intäkt i näringsverksamheten.
Informationstext: Uppgiften avser belopp som du har satt in på ett skogskonto, ett skogsskadekonto eller ett upphovsmannakonto. Insättningen ska inte beskattas i årets deklaration, utan det år uttag görs från skogskontot. Då ska beloppet deklareras som en intäkt i näringsverksamheten.
Här visas belopp för ersättning som du har fått för elcertifikat från Statens Energimyndighet.
Överskottet ska redovisas vid punkt 7.3 i Inkomstdeklaration 1. Du kan räkna ut överskottet genom att använda beräkningshjälpen ”Överskott vid uthyrning” Beräkningshjälpen finns tillgänglig via menyvalet Ändra i anslutning till punkt 7.3 Överskott vid uthyrning av privatbostad. Antal och belopp presenteras här.
Informationstext: Du har fått ersättning för elcertifikat enligt uppgifter från Statens Energimyndighet. Ta upp inkomsten i din näringsverksamhet. på bilaga NE i menyvalet Bilagor.
Den här rubriken visas om det fanns ett underskott från avslutad näringsverksamhet under beskattningsåret 2022 som redovisades i bilaga NE i deklarationen 2023. Avdraget begärs via menyvalet Bilagor där du väljer Övriga kapitaluppgifter och fyller du i beloppet vid underskott för avslutad verksamhet. Beloppet överförs sedan automatiskt till punkt 8.4 i Inkomstdeklaration 1.
Informationstext: Du som har avslutat din enskilda näringsverksamhet och har ett kvarvarande underskott kan, under vissa förutsättningar, få avdrag med 70 % av underskottet i kapital. Du begär avdrag för underskott i avslutad näringsverksamhet via menyvalet Bilagor [länk till menyvalet], välj Övriga tjänste- och kapitaluppgifter m.m. och fyll i beloppet vid Underskott för avslutad verksamhet. Beloppet överförs sedan automatiskt till p. 8.4 på Inkomstdeklaration 1. Läs mer i hjälpen och på www.skatteverket.se/avslutaenskild Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den här rubriken visas bara om du var näringsidkare när du deklarerade förra året. Här visas de uppgifter som du själv fyllde i på dina näringsbilagor i deklarationen 2023. Motsvarande uppgifter ska du fylla i dina näringsbilagor i år. Exempelvis blir förra årets utgående balansposter årets ingående balansposter. Uppgifterna hämtas från bilagorna NE, NEA, N3A eller N8. Har du flera av dessa bilagor visas uppgifterna för varje bilaga för sig. För delägare i handelsbolag visas organisationsnumret på rubrikraden för varje N3A-bilaga.
Informationstext: Dessa uppgifter fyllde du själv i på dina näringsbilagor i deklarationen 2023. Motsvarande uppgifter ska du fylla i på dina näringsbilagor i år. Exempelvis blir förra årets utgående balansposter årets ingående balansposter. Uppgifterna hämtas från bilagorna NE, NEA eller N3A. Har du flera av dessa bilagor visas uppgifterna för varje bilaga för sig.
Följande uppgifter kan visas, beroende på vilken bilaga som avses:
Här visas samtliga avsättningar och återföringar av periodiseringsfonder som du gjort i tidigare års deklarationer, beräknat återstående saldo per år. I vissa fall kan uppgifterna vara rättade och uppdaterade av Skatteverket. Summan av avsättning och /eller återföring visas bara om beloppet är större än 99 kr. Om du har fler verksamheter är det totalt saldo för alla verksamheter som visas årsvis. Har du bara en verksamhet gäller det beräknade återstående saldot för ett år just den specifika verksamheten. Har du flera verksamheter är det viktigt att just vid återföring av periodiseringsfond fylla i det belopp för beräknat återstående saldo för ett år som avser enskild näringsverksamhet eller verksamhet som avser andel i handelsbolag. I årets deklaration för inkomstår 2023 är det 2018 års periodiseringsfond som ska återföras.
Informationstext: Uppgifterna visar de avsättningar och återföringar till/från periodiseringsfond som du har gjort i bilaga NE/N3A tidigare år i vissa fall ändrade av Skatteverket. Kontrollera att uppgifterna är riktiga innan du använder dem i din näringsbilaga i menyvalet Bilagor.
Kontrollera att uppgifterna är riktiga innan du använder dem.
När det finns avsättning som gjorts 2018 visas följande text:
Om avsättningen till periodiseringsfond som du gjorde i 2018 års deklaration inte redan är återförd så måste den återföras till beskattning i årets deklaration. Om du redan har återfört periodiseringsfonden kan du bortse från denna information.
Du återför periodiseringsfond i din näringsbilaga som finns tillgänglig via menyvalet Bilagor.
Den här rubriken visas bara om du var näringsidkare när du deklarerade förra året. Här visas utgående expansionsfond i den NE-bilaga eller N3A-bilaga du lämnades i deklarationen 2023, efter en eventuell ökning eller minskning av expansionsfonden som du själv fyllde i på dina näringsbilagor förra året. Kontrollera att uppgifterna är riktiga innan du använder dem.
Informationstext: Beräknat saldo vid 2023 års utgång är utgående expansionsfond i den NE-bilaga eller N3A-bilaga du lämnade i deklarationen 2023, efter en eventuell ökning eller minskning av expansionsfonden som du själv fyllde i på dina näringsbilagor förra året. Kontrollera att uppgifterna är riktiga innan du använder dem i din näringsbilaga i menyvalet Bilagor. Beloppen i vissa fall kan vara ändrade av Skatteverket.
Den här rubriken visas bara om du var näringsidkare när du deklarerade förra året. Här ser du hur stort avdrag som du fick för avsättning till egenavgifter under inkomst av tjänst eller inkomst av näringsverksamhet förra året (2023). Dessutom visas totalsumman av dina egenavgifter enligt 2023 års slutskattebesked.
Förra årets avsättning till egenavgifter är förifyllda i bilaga T1 för inkomst i vissa fall, T2 för hobbyverksamhet, NE för enskild näringsverksamhet och/eller N3A för andel i handelsbolag.
Förra årets påförda egenavgifter enligt slutskattebesked är bara förifyllda om det finns en verksamhet i tjänst eller näring, eftersom de annars ska fördelas mellan bilaga T1, T2, NE och N3A om du ska lämna någon av dessa bilagor i år.
Följande uppgifter kan visas beroende på vad som gäller för dig:
Förra årets avsättning och egenavgifter
Du som har en näringsverksamhet tar i årets deklaration upp följande:
Om du har ett belopp på raden Föregående års avdrag för avsättning till egenavgifter i tjänst, ska du redovisa det i punkt 1.6 under Inkomst av tjänst. Du måste då fördela de egenavgifter du slutligen påfördes enligt slutskattebeskedet 2023, mellan inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet.
Förra årets avsättning till egenavgifter är förifyllda i bilaga T1 för inkomst i vissa fall, T2 för hobbyverksamhet, NE för enskild näringsverksamhet och/eller N3A för andel i handelsbolag om du ska lämna någon av dessa bilagor i år.
Om du har avslutat din näringsverksamhet under förra året eller tidigare och har egenavgifter kvar, ska du redovisa överskott eller underskott efter avstämning av egenavgifter som passiv näringsverksamhet. Positiv avstämning (när medgivet avdrag för avsättning till egenavgifter är högre än påförda egenavgifter) redovisar du i punkt 10.3 Överskott av passiv näringsverksamhet och negativ avstämning (när medgivet avdrag för avsättning av egenavgifter är lägre än påförda egenavgifter) i punkt 10.4 Underskott av passiv näringsverksamhet. Du lägger till dessa uppgifter via menyvalet Ändra och markerar kryssrutan så att du kan lägga till uppgifter för inkomst av näringsverksamhet.
Avsättning för egenavgifter under Inkomst av tjänst
Om du har ett belopp under rubriken Inkomst som du själv ska betala egenavgifter för, eller på raden Föregående års avsättning av egenavgifter m.m. i tjänst, ska du göra avdrag för årets avsättning till egenavgifter även under Inkomst av tjänst. Då ska du också lämna bilaga T1 eller T2 som finns tillgängliga via menyvalet "Bilagor".
Denna information visas om du ansökte om skattereduktion för inventarieinköp under 2021 och inte kunnat nyttja hela beloppet i föregående års deklaration.
Om du ha ett outnyttjat underlag visas informationstexten:
Du har ansökt om skattereduktion för inventarieinköp under 2021 i föregående års deklaration. Ditt outnyttjade underlag uppgår till [belopp] kronor. I årets deklaration ansöker du om skattereduktion för det outnyttjade underlaget i Övriga upplysningar via menyvalet Ändra [länk till menyvalet].
Den här rubriken visas om du är registrerad som näringsidkare för enskild näringsverksamhet eller delägare i ett handelsbolag, när Skatteverket inte har några uppgifter om att du har lämnat någon näringsbilaga föregående år. Ska du redovisa resultat från enskild näringsverksamhet (NE/NEA) eller för din andel i handelsbolaget (N3A) kan du skapa en bilaga via menyvalet Bilagor. Har verksamheten övergått till hobbyverksamhet skapar du en bilaga T2. Om du inte längre bedriver någon form av näringsverksamhet ombeds du att meddela Skatteverket om detta under Övriga upplysningar som du når via menyvalet "Ändra".
Den här rubriken visas om det finns uppgifter om att du var delägare i fåmansföretag och har fått utdelning. Utdelningen presenteras med bolagets namn, organisationsnummer och belopp. Utdelningen ska antingen redovisas i bilaga Kvalificerade andelar i fåmansföretag (K10) eller bilaga Okvalificerade andelar (K12). Har en bilaga K10 eller K12 skapats åt dig är utdelningen redan ifylld i bilagan. Om utdelningen saknas lägger du till den själv. Bilaga K10 har skapats åt dig om det finns uppgifter om att du är delägare i fåmansföretag. Är du inte delägare i fåmansföretag och andelarna är okvalificerade har en K12-bilaga skapats åt dig.
Bilagorna finns tillgängliga via menyvalet Bilagor. Om företaget efter att Inkomstdeklarationen förtrycktes lämnat en ny eller ändrad uppgift om utdelning får du information om de nya uppgifterna här.
Här visas sparat utdelningsutrymme från en eller flera bilagor för "Kvalificerade andelar i fåmansföretag" (K10). Det sparade utdelningsutrymmet har hämtats från bilagan/bilagorna som lämnades med deklarationen förra året. Det sparade utdelningsutrymmet presenteras med bolagets namn. organisationsnummer och belopp. Har en (eller flera) bilaga K10 skapats åt dig har det sparade utdelningsutrymmet från förra årets bilaga K10 (från punkt 1.9 eller 1.11 (Förenklingsregeln) punkt 2.10 eller 2.12 (Huvudregeln) automatiskt uppräknats med ränta och fyllts i bilagan. Sparat utdelningsutrymme från förra året visas i en infoikon med information om detta före uppräkning med räntan, det vill säga det ursprungliga beloppet från föregående år, samt hur beloppet som fyllts i bilagan har beräknats.
Under denna rubrik visas hyresersättning som du har fått av din arbetsgivare. Via menyvalet Ändra redovisar du erhållen ersättning minus faktiska kostnader direkt i punkt 7.3 Överskott vid uthyrning av privatbostad, där du även har möjlighet att använda beräkningsbilagan Uthyrning m.m. som beräkningshjälp.
Den här rubriken visas om du har fått ersättning för elcertifikat från Statens Energimyndighet.
Informationstext: Du har fått ersättning för elcertifikat från Statens Energimyndighet. Överskottet ska redovisas i punkt 7.3 i Inkomstdeklaration 1. Räkna ut överskottet i beräkningshjälpen Överskott vid uthyrning av privatbostad som motsvarar blanketten Uthyrning m.m. (SKV 2199). Beräkningshjälpen finns tillgänglig via menyvalet "Ändra", i anslutning till punkt 7.3 Överskott vid uthyrning av privatbostad.
Den här rubriken visas om Skatteverket har uppgift om att du har betalat debiterade arbetsgivaravgifter, men arbetsgivaren har inte lämnat någon uppgift om ersättningen till Skatteverket och inkomsten finns därför inte förtryckt i din deklaration. När du redovisar ersättningen från den arbetsgivare du har socialavgiftsavtal med ska du minska ersättningen med debiterade arbetsgivaravgifter som du har betalat så att du inte redovisar en för hög inkomst. Inkomsten lägger du till via menyvalet "Ändra".
Den här rubriken visas om du har fått pension från ett annat nordiskt land.
Skatteverket har fått uppgift om att du fått pension med [inkomst] [valuta_kod] från [utbetalare] i [land]
Avdragen skatt uppgår till [avdragen skatt] [valuta_kod] enligt uppgiften.
Du hittar de uppgifter vi har fått om dina inkomster på skatteverket.se/minasidor, under fliken Skatter och deklarationer. Där hittar du även tjänsten Räkna om utländska tjänsteinkomster. I tjänsten får du hjälp med:
Tjänsten hjälper dig också att ta reda på om du kan få avräkning av den skatt du har betalat i landet.
Mer information hittar du på skatteverket.se/deklarerainkomsterfranutlandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den här rubriken visas om det finns kontrolluppgift om att du har pensionssparande. Information om uppgiftslämnare och belopp för pensionssparande visas. Pensionssparavdrag med ett fast belopp har slopats från och med inkomståret 2016. Du som helt saknar pensionsrätt i din anställning eller har inkomst av enskild näringsverksamhet har fortfarande möjlighet att göra avdrag för pensionssparande under vissa förutsättningar.
Informationstext: Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller om du helt saknar pensionsrätt i anställning får du göra avdrag för ditt pensionssparande. Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet får du göra avdrag för ditt pensionssparande i p. R38 i bilaga NE eller i p. 23 i bilaga N3A i menyvalet Bilagor. Om du har inkomst av tjänst gör du avdraget som ett allmänt avdrag via menyvalet Ändra och vid punkt 3.1. Avdraget får vara 35 % av din inkomst, dock högst 48 300 kr. Läs mer på skatteverket.se/pensionssparande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Om det när din deklaration skapades fanns en uppgift om att du har sålt en bostadsrätt, skapas bilagan "Försäljning av privatbostad" (K6) i denna e-tjänst, där du ska redovisa försäljningen. Bilagan innehåller de uppgifter som bostadsrättsföreningen lämnat till Skatteverket. Om bostadsrättsföreningen efter att inkomstdeklarationen skapades har lämnat en ny, ändrad uppgift får du upplysningar om den nya uppgiften här. Du måste själv göra ändringarna i bilaga K6. Du kommer till bilagan via menyvalet ”Bilagor”.
Om det när din deklaration skapades fanns uppgift om att du har sålt en bostadsrätt i oäkta privatbostadsföretag, skapas bilagan Försäljning/bostadsförmån oäkta bostadsrätt (K9) i denna e-tjänst.Du ska redovisa försäljningen i bilagan. Bilaga K9 finns i menyvalet ”Bilagor” och vissa uppgifter har Skatteverket redan fyllt i.
Om det fanns en uppgift om att du har sålt en lantbruksfastighet när din deklaration skapades så finns det information om det här. Om det ingår en mangårdsbyggnad i lantbruksfastigheten ska du redovisa den del av lantbruksenheten som är ett småhus och en privatbostad i bilaga Försäljning av privatbostad (K5). Bilagan har Skatteverket skapat åt dig i menyvalet ”Bilagor” och för att komma till den klickar du på länken i informationen om skattepliktig lantbruksenhet i Övriga förtryckta uppgifter. Om det finns ett slutligt uppskov som hör till den sålda fastigheten så visas det här.
Om du har sålt en del (delavyttrat) av lantbruksfastigheten tidigare, får du inte göra avdrag för den del av inköpspriset som du använde när du redovisade försäljning av den delen. Den förbrukade delen av inköpspriset presenteras här.
Den del av lantbruksfastigheten som är ett lantbruk redovisar du i bilagan Försäljning av näringsfastighet (K7), som du skapar via menyvalet ”Bilagor” och ”Bilagor som du kan välja att lägga till”. För att komma till den klickar du på länken Bilagor i informationen om skattepliktig lantbruksenhet i Övriga förtryckta uppgifter.
Om det när din deklaration förtrycktes fanns en uppgift om att du har sålt en obebyggd tomt, ska du redovisa den uppgiften på bilagan ”Försäljning av näringsfastighet” (K7) som du kan lägga till via menyvalet ”Bilagor”. Undantagsvis kan du redovisa försäljningen enligt reglerna för privatbostadsfastigheter. Villkoret är att du två år före försäljningsåret eller senare hade en konkret och påvisbar avsikt att bygga en privatbostad på tomten för dig eller en närstående.
Det är förhållandena på försäljningsdagen som avgör om försäljningen ska redovisas som en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet. Om du säljer till en närstående som har för avsikt att bygga en privatbostad på tomten ska du betala skatt för försäljningen enligt reglerna för försäljning av privatbostadsfastigheter. Om du däremot säljer till en person som inte är närstående, betalar du skatt enligt reglerna för näringsfastigheter, oavsett vad köparen tänkt använda tomten till. Här kan du läsa mer om försäljning av obebyggd tomtmark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Skatteverket har inte skapat bilagan ”Försäljning av privatbostad” (K5) åt dig, eftersom en försäljning av mark vanligtvis redovisas som en försäljning av en näringsfastighet på bilaga K7. Om du ska använda bilaga Försäljning av privatbostad” K5 måste du därför skapa den via menyvalet ”Bilagor” och ”Bilagor som du kan välja att lägga till” .
Den här rubriken visas bara om du har ett slutligt uppskov för en ersättningsbostad som du förvärvat i utlandet. Du måste ange om ägarförhållandena är desamma vid utgången av inkomstår 2023 som när du förvärvade ersättningsbostaden. Ange att du har en ersättningsbostad i utlandet i bilagan ”Uppgift om eller återföring av slutligt uppskov” (K2). För att göra det måste du använda e-legitimation när du loggar in.
Den här rubriken visas om Skatteverket har fått uppgift om att din fastighet har överlåtits till någon annan genom arv, testamente, bodelning eller gåva. Om uppskovet avser den överlåtna fastigheten ska det återföras till beskattning. Om överlåtelsen avser en gåva som du har fått ersättning för, ska den deklareras i bilaga för Försäljning av privatbostad (K5). Du återför uppskovet i samma bilaga. Annars återför du uppskovet i bilaga K2 under avsnittet Återföring av uppskovsbelopp - frivilligt eller vid arv, testamente, gåva eller bodelning. Bilagan Slutligt uppskov - återföra till beskattning och överföra till ny ägare (K2) hittar du via menyvalet ”Bilagor”. Det finns undantag för återföring om uppskovet gäller något av följande:
Om uppskovet är undantaget från återföring ska det istället föras över till nya ägaren. Det gör du i bilaga K2 i avsnittet Återföring av uppskovsbelopp - frivilligt eller vid arv, testamente, gåva eller bodelning . Bilagorna når du via menyvalet ”Bilagor”. Mer information finns på skatteverket.se/bostadsforsaljning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den här rubriken visas om Skatteverket har fått uppgift om att din bostadsrätt har överlåtits till någon annan genom arv, testamente, bodelning eller gåva. Om uppskovet avser den överlåtna bostadsrätten ska det återföras till beskattning. Om överlåtelsen avser en gåva som du har fått ersättning för, ska den deklareras i bilaga K6. Du återför uppskovet i samma bilaga. Annars återför du uppskovet i bilaga K2 under avsnittet Återföring av uppskovsbelopp - frivilligt eller vid arv, testamente, gåva eller bodelning. Bilaga K2 hittar du via menyvalet ”Bilagor”. Det finns undantag för återföring om uppskovet gäller något av följande:
Om uppskovet är undantaget från återföring ska det istället föras över till nya ägaren. Det gör du i bilaga K2 i avsnittet Återföring av uppskovsbelopp - frivilligt eller vid arv, testamente, gåva eller bodelning . Bilagan når du via menyvalet ”Bilagor”. Mer information finns på skatteverket.se/bostadsforsaljning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den här rubriken visas om Skatteverket har fått uppgift om att din bostadsrätt har överlåtits till någon annan genom arv, testamente, bodelning eller gåva. Om uppskovet avser den överlåtna bostadsrätten ska det återföras till beskattning. Om överlåtelsen avser en gåva som du har fått ersättning för, ska den deklareras i bilaga ”Försäljning/Bostadsförmån oäkta bostadsrätt” (K9).
Du återför uppskovet i samma bilaga. Annars återför du uppskovet i bilagan "Slutligt uppskov - återföra till beskattning och överföra till ny ägare" (K2) i avsnittet Återföring av uppskovsbelopp. Bilaga K2 hittar du via menyvalet ”Bilagor” Det finns undantag från återföring om uppskovet gäller något av följande:
Du återför uppskovet i samma bilaga. Annars återför du uppskovet i bilaga K2 i avsnittet Återföring av uppskovsbelopp. Bilagan Slutligt uppskov - återföra till beskattning och överföra till ny ägare (K2) hittar du via menyvalet ”Bilagor” Det finns undantag från återföring om uppskovet gäller något av följande:
Om uppskovet är undantaget från återföring ska det istället föras över till nya ägaren. Det gör du i bilaga K2 i avsnittet Återföring av uppskovsbelopp - frivilligt eller vid arv, testamente, gåva eller bodelning . Bilagorna når du via menyvalet ”Bilagor”. Mer information finns på skatteverket.se/bostadsforsaljning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den här rubriken visas om du har ett slutligt uppskov som du frivilligt kan återföra. Du kan återföra hela eller delar av ditt uppskovsbelopp, även om du inte har sålt bostaden som uppskovet avser. Observera att den del som du återför måste vara minst 20 000 kr. Om den del som återstår efter återföringen är mindre än 20 000 kr, kan du dock återföra resterande del under ett senare år även om beloppet understiger 20 000 kr.
Om du vill återföra hela eller en del av uppskovsbeloppet väljer du menyvalet ”Bilagor” och lägger till bilagan Slutligt uppskov - återföra till beskattning och överföra till ny ägare (K2). För detta krävs att du loggat in med en e-legitimation.
Om du i tidigare års deklaration fått preliminärt uppskov på grund av betydande samhällsförflyttning visas information om detta här med belopp kronor. Du har rätt att behålla uppskovet men måste köpa en ny bostad senast sjunde året efter det år du sålde. Du kan också välja att återföra hela uppskovet i årets deklaration. Om du under 2023 har köpt en ny bostad ska du begära slutligt uppskov på bilaga K2 som du kan lägga till via menyvalet Bilagor.
Den här rubriken visas om du har förvärvat andelar och investerat i företag. Uppgift finns om underlag för investeraravdrag, belopp för avdrag och anledning till återföring. Både avdrag och återföring redovisas i bilaga K11 som du kan lägga till via menyvalet "Bilagor" när du är inloggad med e-legitimation. Läs mer på skatteverket.se/investeraravdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.om vad som gäller för att få avdrag och vad som gäller för återföring.
För avdrag visas vilket företag som har lämnat uppgiften samt vilket belopp.
För återföring visas vilket företag som lämnat uppgiften samt av vilken anledning återföring ska göras.
Om du tidigare har begärt och fått ett investeraravdrag presenteras det här. Informationen presenteras med belopp och bolagets namn och organisationsnummer. I vissa fall ska du återföra avdraget, till exempel när du säljer andelarna , om företaget genomför vissa interna förvärv, om du tagit emot en värdeöverföring till exempel vinstutdelning från företaget överstigande ett visst jämförelsebelopp, eller om du uppgör att vara skattskyldig i Sverige för kapitalvinst för andelarna (utflyttning). Läs mer på www.skatteverket.se/investeraravdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den här rubriken visas om du tidigare har fått uppskov med vinst i samband med byte av aktier/andelar under inkomståren 1999, 2000, 2001 eller 2002. Du måste återföra ditt uppskov om du har sålt de nya aktierna eller överfört dem till ett investeringssparkonto under inkomståret 2023.Du måste också återföra ditt uppskov om du flyttat från Sverige till ett land utanför EES-området eller om bolaget har upphört på grund av konkurs. Om du har sålt aktierna som uppskovet gäller, måste du återföra uppskovet i bilaga K4, under avsnittet ”Återföring av uppskovsbelopp – andelsbyte”.
Du kan frivilligt helt eller delvis återföra ditt uppskov till beskattning utan att ha sålt några aktier. Du gör en eventuell återföring i bilaga K4 under avsnittet ”Återföring av uppskovsbelopp – andelsbyte”.
Här visas namnet (beteckning) på uppskovsaktien samt uppskovsbeloppet som ska beskattas i kapital.
Om uppskovet istället är hänförligt till ett aktiebyte vid försäljning av kvalificerade andelar som du deklarerat på blankett K4C, kan du välja att återföra uppskovet på bilaga K13 eller tillämpa reglerna om framskjuten beskattning och redovisa på bilaga K10. Du måste återföra ditt uppskov till beskattning om du sålt de nya aktierna under 2023 eller om bolaget upphör. Om du flyttar från Sverige till ett land utanför EES-området, eller om du frivilligt, helt eller delvis, vill återföra ditt uppskov till beskattning, gör du återföringen på bilaga K13, avsnitt C. Bilaga K10 finns tillgänglig via menyvalet ”Bilagor” och resultatet från bilaga K13 redovisas i Övriga tjänste- och kapitaluppgifter via menyvalet ”Bilagor”. Bilaga K13 finns inte i e-tjänsten och måste lämnas via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring eller på papper.
Här visas namnet (beteckning) på uppskovsaktien samt uppskovsbeloppet som ska beskattas i kapital och även belopp som ska beskattas i tjänst om det förekommer.
Framskjuten beskattning av vinst vid byte av kvalificerade andelar. Den här rubriken visas om du tidigare har bytt så kallade kvalificerade andelar mot andra aktier och valt att skjuta fram beskattningen för vinsten. Om du sålt de nya aktierna med vinst under 2023 ska du ta upp en del av vinsten som inkomst av tjänst. Du redovisar försäljningen i bilaga K10 och den del av vinsten som ska beskattas i kapital och tjänst överförs automatiskt till Inkomstdeklaration 1. Här visas namnet (beteckning) på uppskovsaktien samt uppskovsbeloppet som ska beskattas i tjänst.
Den här rubriken visas bara om Skatteverket har fått uppgift om att du har fått betalningar från utlandet. Under rubriken ”Uppgift om från vilket land betalningen gjorts, valuta och belopp” visas dina betalningar från utlandet. Om uppgiften ska tas upp i deklarationen beror på vad betalningen avser. Mer information finns här: skatteverket.se/deklarerainkomsterfranutlandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den här rubriken visas bara om Skatteverket har fått en uppgift om att du har gjort betalningar till utlandet. Under rubriken Uppgift om till vilket land betalningen har gjorts, valuta och belopp, visas dina betalningar till utlandet.
Den här rubriken visas om det fanns utländsk skatt som inte kunde avräknas i förra årets deklaration samt med vilket belopp. Avräkning kan begäras i årets deklaration eller nästkommande fyra års deklarationer. För avräkning av utländsk skatt på tjänsteinkomster görs det via menyvalet ”Ändra” och punkt 2.4 Övriga utgifter. Om du ska begära avräkning för utländsk skatt på kapitalinkomster görs det via menyvalet ”Ändra” och punkt 8.1. Ränteutgifter. Via menyvalet ”Ändra” och Under Övriga upplysningar anger du att du begär avräkning av utländsk skatt och har där möjlighet att lämna kompletterande uppgifter om detta.
Läs mer om utländsk skatt här: skatteverket.se/utlandskskatt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Den här rubriken visas om du har fått utdelning från en ekonomisk förening som är ett privatbostadsföretag. Utdelningen ska redovisas på bilaga Försäljning/Bostadsförmån oäkta bostadsrätt (K9) om bostadsrättsföreningen är ett oäkta privatbostadsföretag. Bilaga K9 har i så fall skapats åt dig och utdelningen (bostadsförmånen) har redan fyllts i bilagan. Om beloppet saknas behöver du fylla i det själv. Bilaga K9 finns tillgänglig via menyvalet ”Bilagor”. Utdelningen överförs automatiskt till punkt 7.2 i Inkomstdeklaration 1.
Om du väljer att lämna bilaga K9 på annat sätt, det vill säga via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring eller på papper, tar du bort den bilaga som har skapats åt dig i e-tjänsten. Du får i samband med det möjlighet att redovisa resultat från den bilaga du lämnat på annat sätt. Redovisat resultat överförs automatiskt till rätt ruta i Inkomstdeklaration 1.
Informationstext: Du har fått [belopp] kr i utdelning från [uppgiftslämnarens namn]. Om bostadsrättsföreningen är ett oäkta privatbostadsföretag ska utdelningen redovisas i bilaga K9 som finns tillgänglig via menyvalet Bilagor. Bostadsförmån i ett oäkta bostadsföretag räknas som utdelning. Bostadsförmån är skillnaden mellan marknadsmässig hyra och den avgift du betalar till föreningen för bostaden. Om bostadsrättsföreningen är ett privatbostadsföretag och utdelningen avser återbetalning av avgifter eller insats ska du inte ta upp beloppet i din deklaration. Avser utdelningen något annat ska du redovisa utdelningen vid p. 7.2 i Inkomstdeklaration 1 via menyvalet Ändra .
Här visas information om det finns en kontrolluppgift om att du har fått utdelning som du måste lägga till själv i p. 7.2 för att värdet på utdelning är okänt och saknas.
Enligt den kontrolluppgift som Skatteverket fått från [uppgiftslämnare] är värdet på utdelningen från [namn på aktie] okänt. Du måste därför själv lägga till värdet vid punkt 7.2 i Inkomstdeklaration 1, via menyvalet Ändra p. 7.2.
Här visas information om det finns en kontrolluppgift om att du har sålt värdepapper som du måste lägga till själv i bilaga för Försäljning av värdepapper (K4) för att försäljningsbeloppet är okänt och saknas.
Enligt den kontrolluppgift som Skatteverket fått från [uppgiftslämnare] är värdet på dina avyttrade värdepapper i [namn på aktie] okänt. Du måste därför själv lägga till försäljningsbeloppet på din K4-bilaga i menyvalet Bilagor. Finns det ingen K4-bilaga skapad åt dig så väljer du att lägga till bilagan.
Under den här rubriken visas information om Skatteverket har information om att du har sålt en fastighet under inkomståret men har även information om att försäljning av samma fastighet redovisats i föregående års deklaration.
Informationstext: Enligt våra uppgifter har du under 2023 sålt fastigheten [fastighetsbeteckning].
Fastigheten såldes för [belopp] kr.
Du har redovisat försäljningen i föregående års deklaration och behöver inte göra något i årets deklaration. Om detta inte stämmer ska du redovisa försäljningen i bilaga K5 (privatbostad) eller K7 (näringsfastighet) som du får skapa själv i menyvalet Bilagor.
Du som är medlem i en arbetslöshetskassa kan få skattereduktion med 25 procent av den avgift du betalat till arbetslöshetskassan. Reglerna gäller på avgifter du har betalat efter 30 juni 2022.
Arbetslöshetskassan ska lämna uppgift till Skatteverket om hur mycket du har betalat i avgift under året och under den här rubriken visas information om avgift till arbetslöshetskassa med namn på arbetslöshetskassan och belopp.
Skattereduktionen kommer att beräknas automatiskt utifrån de uppgifter vi fått från arbetslöshetskassan. Om du har utrymme att utnyttja skattereduktionen så kommer du att se hur mycket du får i skattereduktion i menyvalet skatteuträkning.
Även avgift till en utländsk arbetslöshetskassa ger rätt till skattereduktion men då måste du själv lämna uppgift om underlaget för skattereduktionen i inkomstdeklarationen.
Om du för inkomståret deklarerar 90 % eller mer av dina förvärvsinkomster (t.ex. lön eller pension) i Sverige har du rätt till skattereduktion för avgift till arbetslöshetskassa. Du begär då detta under Övriga upplysningar via menyvalet Ändra.
Information: Skattereduktionen medges automatiskt och du behöver inte göra något. För att se om du får skattereduktion av avgift till arbetslöshetskassan, se menyvalet Skatteuträkning.
Den här informationen visas om du fått ersättning som betalats ut till dig för att du utfört tjänster som förmedlats genom en digital plattform.
[Uppgiftslämnares namn] har lämnat uppgift om ersättning som betalats ut till dig för att du utfört tjänster som förmedlats genom en digital plattform. Du hittar de uppgifter vi har fått om dina inkomster på skatteverket.se/minasidor, under fliken Skatter och deklarationer.”
På skatteverket.se/säljatjänster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.kan du ta reda på om du ska redovisa ersättningen i deklarationen och hur du i så fall gör.
Tänk på att det även kan finnas annan ersättning från uppdrag och försäljning av tjänster som Skatteverket inte fått uppgift om, men som du ska redovisa.”
Den här informationen visas om du fått ersättning som betalats ut till dig för att du sålt varor genom en digital plattform.
[Uppgiftslamnarnamn] har lämnat uppgift om ersättning som betalats ut till dig för att du sålt varor genom en digital plattform. Du hittar de uppgifter vi har fått om dina inkomster på skatteverket.se/minasidor, under fliken Skatter och deklarationer.
På skatteverket.se/andratillgångar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.kan du ta reda på om du ska redovisa ersättningen i deklarationen och hur du i så fall gör.
Tänk på att det även kan finnas annan ersättning från försäljning av varor som Skatteverket inte fått uppgift om, men som du ska redovisa.
Den här informationen visas om du har fått ersättning som betalats ut till dig för att du hyrt ut transportmedel genom en digital plattform.
[Uppgiftslamnarnamn] har lämnat uppgift om ersättning som betalats ut till dig för att du hyrt ut transportmedel genom en digital plattform. Du hittar de uppgifter vi har fått om dina inkomster på skatteverket.se/minasidor, under fliken Skatter och deklarationer.
På skatteverket.se/hyrautsaker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ta reda på om du ska redovisa ersättningen i deklarationen och hur du i så fall gör.
Tänk på att det även kan finnas annan ersättning från uthyrning av transportmedel som Skatteverket inte fått uppgift om, men som du ska redovisa.
Den här informationen visas om du har fått ersättning som betalats ut till dig för att för att du hyrt ut fast egendom genom en digital plattform.
[Uppgiftslamnarnamn] har lämnat uppgift om ersättning som betalats ut till dig för att du hyrt ut fast egendom genom en digital plattform. Du hittar de uppgifter vi har fått om dina inkomster på skatteverket.se/minasidor, under fliken Skatter och deklarationer.
På skatteverket.se/hyrautbostad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ta reda på om du ska redovisa ersättningen i deklarationen och hur du i så fall gör.
Tänk på att det även kan finnas annan ersättning från uthyrning av fast egendom som Skatteverket inte fått uppgift om, men som du ska redovisa.
För ytterligare information se Länkar till broschyrer och information på Skatteverkets webbplats.
Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024