Bilaga N3A ska du lämna om du ska redovisa inkomst från din andel av handelsbolagets resultat.
Visas länken "Övriga förtryckta uppgifter" finns viktig information som du bör titta på innan du börjar deklarera din andel av handelsbolagets resultat.
Uppgifter som visas kan vara:
I kolumnen "Länk till avsnitt" visas de avsnitt som du ska fylla i. Har du förifyllda uppgifter i något avsnitt står det "Ja" i kolumnen "Förifyllda uppgifter" på den rad som hör till avsnittet. Du ska nu:
När du fyllt i avsnitten går du vidare med eventuella ändringar i Inkomstdeklaration 1. Följande belopp, som kan ha samband med din näringsverksamhet, behöver du själv redovisa i Inkomstdeklaration 1 via menyvalet "Ändra".
Du behöver kontrollera alla förifyllda uppgifter i avsnitt märkta med "Ja" innan du kan skicka in din deklaration med bilaga N3A. Det framgår om avsnittet är klart eller inte i kolumnen "Status".
Klicka på länken till det aktuella avsnittet. Du behöver inte ändra något i avsnittet som öppnas, men du måste spara. Tänk på att det kan finnas avsnitt helt utan förifyllda uppgifter som du behöver komplettera. Under rubriken Avsnitten i bilaga N3A kan du läsa om vilka uppgifter som ska redovisas i de olika avsnitten.
Har du till exempel inte ett underskott, är avsnitten "Underskott som påverkar anskaffningsutgiften" och "Underskott som inte påverkar anskaffningsutgiften" inaktiva, eftersom de inte ska fyllas i.
Efterhand som du fyller i belopp kan du räkna ut dina nya summor genom att klicka på "Summera". När din bilaga N3A är klar att skicka in har de belopp som ska föras över till Inkomstdeklaration 1 överförts automatiskt. Om du därefter gör en ändring på bilagan, som påverkar resultatet, förs det nya beloppet över till Inkomstdeklaration 1 när du sparar.
Läs mer under Ändra näringsuppgifter.
Här kan du skriva ut din bilaga N3A. Utskriftens utseende skiljer sig från det du ser på skärmen.
Genom att klicka på "Återställ" tar du bort alla belopp som du själv fyllt i. Du återställer hela din bilaga N3A, det vill säga inte bara den sida du befinner dig på vid den aktuella tidpunkten. Eftersom du måste börja om från början får du ett varningsmeddelande innan du kan återställa.
Länken "Återställ" kan du till exempel använda om du redan har skickat in en deklaration och nu vill skicka in en ny med ändrade belopp. Har du fyllt i många belopp själv och bara ska ändra något eller några få belopp, kan du med fördel i stället ändra dessa manuellt i berört avsnitt på bilagan. Du kan också använda "Återställ" om kontrolluppgifter lagts till eller tagits bort. Efter att ha sparat dina ändringar skickar du in din deklaration igen.
Har du tidigare valt att ta bort den bilaga N3A som Skatteverket har skapat åt dig, använder du länken "Återställ" om du ändrar dig och vill lämna bilaga N3A tillsammans med din Inkomstdeklaration 1.
Du kan använda "Ta bort" om Skatteverket har skapat bilaga N3A åt dig. "Ta bort" använder du om du av någon anledning anser att du inte behöver lämna bilaga N3A eller om du har lämnat bilagan på annat sätt. När du har klickat på "Ta bort" kommer du till en sida för att ta bort bilagan där du behöver ange anledningen till varför du inte vill lämna in bilagan. Du kan också använda "Ta bort" om du själv har skapat bilagan. Då behöver du inte ange anledning, utan bilagan tas bort direkt.
Om uppgifter för inkomst som ska redovisas i din näringsverksamhet för andel i handelsbolaget lagts till eller tagits bort efter att du sparat eller skickat in din deklaration, redovisas dessa under den rubrik där du ska lägga till eller ta bort motsvarande uppgift. Klicka på länken till avsnittet där uppgifter lagts till eller tagits bort. Tänk på att du behöver kontrollera och eventuellt rätta samtliga tillagda och borttagna inkomstuppgifter innan du sparar och loggar ut eller skickar in din deklaration.
Här fyller du i allmänna uppgifter om din näringsverksamhet. Du anger till exempel om verksamheten bedrivs passivt eller har upphört under året. Om du har uppburit ersättning från handelsbolaget för upplåtelse av lokal eller annat utrymme, om beskattningsåret avser kalenderår eller räkenskapsår.
Här fyller du också i delägaruppgifter från handelsbolaget som avser din andel av bolagets överskott eller underskott, eventuellt tillskott till bolaget under beskattningsåret, eller uttag från bolaget under beskattningsåret.
Vid "Övriga grunduppgifter" markerar du om andelen har förvärvats under inkomståret eftersom räntefördelning då inte ska beräknas. Vidare fyller du i antingen positiv justerad anskaffningsutgift vid beskattningsårets ingång, ersättning om andelen förvärvats under beskattningsåret eller negativ justerad anskaffningsutgift vid beskattningsårets ingång, ränteförmånligt lån till dig från handelsbolaget under beskattningsåret 2023, eventuell ständig övergångspost vid 1995 års taxering och sparat fördelningsbelopp från föregående beskattningsår. De uppgifter du fyller i överförs sedan automatiskt till rätt rutor och avsnitt i bilagan.
Uppgifterna på denna sida är väsentliga, då de bland annat styr om din del av resultatet från handelsbolaget blir pensionsgrundande eller inte och dessutom överförs delägaruppgifter automatiskt till rätt rutor och avsnitt i bilagan eftersom en del av dem ska redovisas på flera ställen.
Här beräknas resultatet av årets överskott eller underskott. Resultatet överförs sedan automatiskt till Inkomstdeklaration 1.
Räntefördelningen bygger på den justerade anskaffningsutgiften för din andel i handelsbolag. I det här avsnittet är vissa uppgifter redan ifyllda. Antingen har de hämtats från föregående års bilaga N3A eller så har du redan fyllt i dem i avsnittet "Allmänna uppgifter". De ifyllda uppgifterna är:
Den justerade anskaffningsutgiften vid årets slut ligger till grund för kapitalunderlaget för expansionsfond, det vill säga årets högst tillåtna avsättning till expansionsfond för en delägare, dock under förutsättning att avsättningen inte överstiger överskottet vid punkt 20.
I det här avsnittet är vissa uppgifter redan ifyllda. Antingen har de hämtats från andra punkter i andra avsnitt i denna bilaga eller så har du redan fyllt i dem i avsnittet "Allmänna uppgifter". De ifyllda uppgifterna är:
eller
Här beräknas den del av underskottet som i framtiden kan påverka den justerade anskaffningsutgiften. Uppgifterna i detta avsnitt hämtas från punkter i andra avsnitt. Har inte ett underskott beräknats, är länken till det här avsnittet inaktiv eftersom du inte ska fylla i det.
Här beräknas den del av underskottet som inte ska påverka den justerade anskaffningsutgiften. Har inte ett underskott beräknats, är länken till det här avsnittet inaktiv eftersom du inte ska fylla i det.
Justerad anskaffningsutgift (JAU) är ett speciellt skattebegrepp som används för att beräkna:
Eftersom den justerade anskaffningsutgiften är avgörande för dessa tre områden är det viktigt att göra en korrekt beräkning.
Den justerade anskaffningsutgiften ligger till grund för kapitalvinstbeskattning när du säljer din andel i handelsbolaget eller när du går ur eller lägger ner bolaget. Den påverkar även räntefördelningen och kapitalunderlaget för expansionsfond. Har du underskott påverkar det anskaffningsutgiften först när det utnyttjas. Nästan alla uppgifter i detta avsnitt är ifyllda och hämtas automatiskt från punkter i andra avsnitt, förutom dessa som du måste fylla i själv:
Här redovisar du din expansionsfond vid beskattningsårets ingång samt de förändringar som skett under året. Alla uppgifter i detta avsnitt är förifyllda och har hämtats från föregående års bilaga N3A samt om du har gjort ökning eller minskning i årets bilaga N3A. När du klickar på "Summera" beräknas resultatet.
Här kan det bli aktuellt att justera ingående expansionsfond om det inte stämmer med anledning av att föregående års bilaga har varit föremål för omprövning.
Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024