Du kan ta bort bilaga N3A genom att välja en av anledningarna:
Om du har lämnat bilaga N3A på annat sätt och väljer "Bilagan har lämnats via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring" eller "Bilagan har lämnats på papper", visas fält där du fyller i resultat från bilagan du lämnat på annat sätt. De ifyllda resultaten överförs sedan automatiskt till rätt ruta i Inkomstdeklaration 1.
Deklarationsrutor som endast avser uppgifter från bilaga N3A blir låsta för ifyllnad av resultat via menyvalet "Ändra" för att förhindra att resultat redovisas dubbelt. Anledningen du valt till borttaget överförs som en text till "Övriga upplysningar"i Inkomstdeklaration 1.
Här har du också möjlighet att hämta resultatet från bilaga som lämnats in till Skatteverket med filöverföringstjänsten eller papper. Då finns information om när bilagan kom till Skatteverket och en Hämta-knapp visas. När du hämtat uppgifter så fylls de i och överförs automatiskt till rutorna på Inkomstdeklaration 1.
Aktiv näringsverksamhet, överskott till ruta 10.1 eller underskott till ruta 10.2.
Passiv näringsverksamhet, överskott till ruta 10.3 eller underskott till ruta 10.4.
Underskott av aktiv näringsverksamhet som kvittas mot förvärvsinkomst till ruta 14.1.
Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader – eget underlag till ruta 10.6.
Underlag för expansionsfondsskatt, ökning till ruta 12.1 eller minskning till ruta 12.2.
Räntefördelning, positiv till ruta 11.1 och negativ till ruta 11.2.
Den valda anledningen överförs som en text till ”Övriga upplysningar” i Inkomstdeklaration 1.
Räkenskapsåret omfattar normalt 12 månader. När bokföringsskyldighet inträder får räkenskapsåret förlängas eller förkortas till att omfatta 0 - 18 månader. Verksamhetens första räkenskapsår kan alltså förlängas. Startar du verksamheten efter 1 juli kan du välja mellan att avsluta det första räkenskapsåret den 31 december samma år eller att förlänga räkenskapsåret och avsluta det den 31 december nästa år.
Om din näringsverksamhet avseende andel i handelsbolag är nystartad under 2023 och du väljer att tillämpa förlängt räkenskapsår ska du inte redovisa resultat från din näringsverksamhet förrän nästa år. Då väljer du här att ta bort bilaga N3A som har skapats åt dig.
Den valda anledningen överförs som en text till "Övriga upplysningar" i Inkomstdeklaration 1.
Om din verksamhet har upphört under inkomstår 2021 har du ingen näringsverksamhet att redovisa och kan därför ta bort bilagan. Eventuellt avdrag för underskott i avslutad näringsverksamhet fyller du i via menyvalet "Bilagor" och "Övriga kapitaluppgifter". Kvarvarande egenavgifter redovisas som överskott eller underskott av passiv näringsverksamhet via menyvalet "Ändra".
När du redovisar resultat från den bilaga som du har lämnat via filöverföring eller på papper ska du också kryssa i att verksamheten har upphört.
Väljer du att ta bort bilagan av en annan anledning visas rutan för "Övriga upplysningar" där du behöver ange anledningen till borttaget. Uppgiften överförs sedan automatiskt till "Övriga upplysningar" i Inkomstdeklaration 1.
Har du bara sjukpenning att redovisa i näringsverksamheten behöver du inte lämna bilaga N3A. Det räcker att du anger sjukpenningen i ruta 10.1 "Belopp från N3A" i Inkomstdeklaration 1. Det kan du dock bara göra i pappersdeklarationen - inte här i e-tjänsten. För att sjukpenningen ska komma med i den preliminära skatteuträkningen behöver du fylla i bilagan här i e-tjänsten. Väljer du ändå att ta bort bilagan väljer du "Annan anledning" när alternativen för borttaget visas.
Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024