I översikten till bilaga NE har du åtkomst till övriga näringsbilagor som du ska lämna eller som du själv väljer att lägga till. De näringsbilagor som du ska lämna, som antingen har skapats åt dig eller som du lagt till själv, finns även tillgängliga i översikten i näringsbilagorna NEA och N8 samt från menyvalet Bilagor.
Här kan du importera bilaga NE (Enskild näringsverksamhet) från fil enligt format som anges i broschyren "Information om filöverföring av Inkomstdeklaration 1, 2, 3 och 4 (SKV 269)". Ska du också lämna bilaga NEA för ytterligare näringsverksamhet eller bilaga N8 för skogs- och substansminskningsavdrag kan dessa bilagor importeras tillsammans med bilaga NE. Observera att det inte är möjligt att importera filer i PDF-format. Tänk på att alla befintliga NE/NEA/N8-uppgifter kommer att ersättas vid import. Om du ångrar dig kan du återställa de näringsbilagor som Skatteverket har skapat åt dig.
Lämna in bilaga NE om du ska redovisa inkomst av enskild näringsverksamhet. Alla som bedriver enskild näringsverksamhet är skyldiga att såväl bokföra som upprätta ett årsbokslut. Om omsättningen normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor för året får dock ett förenklat årsbokslut upprättas. Bokslutet ligger till grund för din deklaration.
Uppgifter om skogsavdrag/substansminskningsavdrag redovisas på bilaga N8 som du kan välja att lägga till direkt från denna bilaga.
Om du har en inkomst i en yrkesmässigt bedriven verksamhet, beskattas denna som inkomst av näringsverksamhet. För att verksamheten ska anses som näringsverksamhet ställs dock krav på att den bedrivs varaktigt, självständigt och i vinstsyfte. Vissa slag av inkomster ska alltid räknas som näringsverksamhet, till exempel inkomster som kommer från näringsfastighet (vanligen hyreshus eller jord- och skogsbruk).
Den som har mer än en verksamhet, till exempel ett jordbruk och en hyresfastighet, vill ibland redovisa dessa verksamheter var för sig. Skattemässigt ingår båda verksamheterna i samma näringsverksamhet vilket innebär att det totala överskottet eller det totala underskottet från båda verksamheterna ska tas upp i Inkomstdeklaration 1. På bilagan för Övrig enskild näringsverksamhet (NEA) kan du redovisa resultatet av till exempel en hyresfastighet före skattemässiga avdrag. Resultatet för du sedan in på bilaga NE, vid ruta R18 eller R19. Därefter görs skattemässiga justeringar av det bokförda resultatet för samtliga verksamheter. Detta innebär att du endast ska lämna en bilaga NE men kan lämna flera NEA-bilagor. Om du driver näringsverksamhet både i Sverige och utomlands kan du behöva lämna mer än en bilaga NE. Då kan du lämna en av dem via denna e-tjänst. Övriga bilagor lämna du via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring eller på papper.
I kolumnen "Länk till avsnitt" visas de avsnitt som du ska fylla i på bilaga NE. Har du förifyllda uppgifter i något avsnitt står det "Ja" i kolumnen "Förifyllda uppgifter" på den rad som hör till avsnittet. Du ska nu
Du måste kontrollera alla förifyllda uppgifter i avsnitt märkta med "Ja" innan du kan skicka in din deklaration med bilaga NE. Innan du har gjort det anges ett "Ja" i kolumnen "Komplettera uppgiften". Klicka på länken till det aktuella avsnittet. Du behöver inte ändra något i det avsnitt som öppnas men du måste klicka på Spara. Tänk på att det kan finnas avsnitt helt utan förifyllda uppgifter, som du måste komplettera. Under rubriken Avsnitten i bilaga NE kan du läsa vilka uppgifter som ska redovisas i de olika avsnitten.
Efterhand som du fyller i belopp kan du räkna ut dina nya summor genom att klicka på "Summera". När din bilaga NE är klar att skicka in har de belopp som ska föras över till huvudblanketten, Inkomstdeklaration 1, överförts automatiskt. Om du därefter gör en ändring i bilagan som påverkar resultatet, överförs det nya beloppet automatiskt till Inkomstdeklaration 1 när du sparar.
Vissa belopp som avser din enskilda näringsverksamhet redovisas inte på bilaga NE utan direkt i Inkomstdeklaration 1. Dessa belopp måste du därför själv fylla i via menyvalet "Ändra". Läs mer under Ändra näringsuppgifter.
Här kan du skriva ut din bilaga NE. Utskriftens utseende skiljer sig från det som du ser på skärmen.
Genom att klicka på "Återställ" tar du bort alla belopp som du själv fyllt i. Du återställer hela din bilaga NE, det vill säga inte bara den sida du befinner dig på vid den aktuella tidpunkten. Eftersom du måste börja om från början får du ett varningsmeddelande innan du kan återställa.
Länken "Återställ" kan du till exempel använda om du redan har skickat in en deklaration och nu vill skicka in en ny med ändrade belopp. Du kan också använda "Återställ" om uppgifter lagts till eller tagits bort. Om du har fyllt i många belopp själv och bara ska ändra något eller några få belopp, är det enklast att ändra dessa manuellt i berört avsnitt på bilagan. Efter att ha sparat dina ändringar skickar du in din deklaration igen.
Har du tidigare valt att ta bort den bilaga NE som Skatteverket har skapat åt dig, använder du länken ”Återställ” om du ändrar dig och vill lämna bilaga NE tillsammans med din Inkomstdeklaration 1.
Du kan använda länken"Ta bort" om Skatteverket har skapat en bilaga NE åt dig. ”Ta bort” använder du om du av någon anledning anser att du inte behöver lämna bilaga NE eller om du har lämnat bilagan på annat sätt. När du har klickat på ”Ta bort” kommer du till en sida för att ta bort bilagan, där du måste ange anledningen till varför du inte vill lämna in bilagan. Du kan också använda "Ta bort" om du själv har skapat bilagan. Då behöver du inte ange någon anledning, utan bilagan tas bort direkt.
Om uppgifter för inkomst som ska redovisas i inkomstslaget näringsverksamhet har lagts till eller tagits bort efter att du sparat eller skickat in din deklaration, redovisas dessa under den rubrik där du ska lägga till eller ta bort motsvarande uppgift. Klicka på länken till det avsnitt där uppgifter lagts till eller tagits bort. Tänk på att du måste kontrollera och eventuellt rätta samtliga tillagda och borttagna uppgifter innan du sparar och loggar ut eller skickar in din deklaration
Här fyller du i allmänna uppgifter om din näringsverksamhet. Du anger till exempel om verksamheten bedrivs passivt, om du bedriver självständig verksamhet i utlandet, om du har upprättat ett förenklat årsbokslut eller om verksamheten har upphört under inkomståret. Uppgifterna på denna sida är väsentliga, då de bland annat styr om din näringsinkomst blir pensionsgrundande eller inte. Om du lämnade bilaga NE förra året är vissa uppgifter förifyllda i detta avsnitt. Kontrollera uppgifterna, ändra om det behövs samt komplettera med de uppgifter som saknas.
Här fyller du i uppgifter om tillgångar och skulder samt intäkter och kostnader. Uppgifterna hämtar du från det årsbokslut som du har upprättat för 2019. Uppgår din omsättning normalt till högst 3 miljoner kronor för ett år, får du upprätta ett förenklat årsbokslut. Om du har använt e-tjänsten för att upprätta ett förenklat årsbokslut visas knappen "Hämta" och du kan direkt hämta uppgifterna från det förenklade årsbokslutet till avsnittet Balans- och resultaträkning. Om verksamheten saknar tillgångar och skulder kan du markera rutan "Verksamheten saknar tillgångar och skulder". Du behöver inte fylla i några uppgifter i balansräkningen men i resultaträkningen.
Om du ska deklarera skogsavdrag kan du välja att lägga till bilaga N8 direkt från denna bilaga, uppe till höger i "Översikten". Här fyller du i uppgifter om skogsavdrag vid upplåtelse av avverkningsrätt eller försäljning av skogsprodukter. Du kan begära skogsavdrag eller återföra tidigare medgivet avdrag. Redovisa per ägd fastighet.
Om du ska deklarera substansminskningsavdrag kan du välja att lägga till bilaga N8 direkt från denna bilaga, uppe till höger under "Översikt". Här fyller du i uppgifter om substansminskningsavdrag vid exploatering av naturtillgång, till exempel grustäkt. Du kan begära substansminskningsavdrag eller återföra tidigare medgivet avdrag. Redovisa per ägd fastighet.
Här gör du de skattemässiga justeringar som får eller ska göras av ditt bokförda resultat. Här återför du till exempel bokförda kostnader som inte är skattemässigt avdragsgilla och rullar in eventuellt outnyttjat underskott från tidigare beskattningsår. Du redovisar även uttag från skogskonto, gör avsättning till periodiseringsfond och tar upp eventuell sjukpenning som erhållits i näringsverksamheten. Här beräknar du det slutliga resultatet av din näringsverksamhet. Kontrollera de förifyllda uppgifterna och ändra om det behövs. Komplettera med saknade uppgifter.
Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024