Allmän information

Övriga avsnitt i Inkomster med egenavgifter - T1

A. Inkomster och utgifter

1. Lön, arvode, royalty, forskarstipendium m.m.

Följande inkomster redovisas här:

  • Ersättning för arbete som inte ingår i din näringsverksamhet om du var godkänd för F-skatt när ni bestämde om ersättningen eller när den betalades ut. Om du har ett godkännande för F-skatt med villkor (så kallad FA-skatt) ska du betala egenavgifter endast om F-skatten åberopas skriftligen.

  • Arvode eller royalty för utfört enstaka konstnärligt, litterärt, vetenskapligt etc. arbete, om inte utbetalaren ska betala arbetsgivaravgifter på beloppet. Utbetalaren ska betala sådana avgifter om arbetet har utförts i en anställning eller har gjorts på uppdrag av utbetalaren.

  • Forskarstipendium som utges av EU (Marie Curiestipendium) och som betalas direkt till dig (stipendiaten) av fysisk person som är bosatt utomlands eller av utländsk juridisk person.

  • Inkomst av tillfällig varuförsäljning som inte är näringsverksamhet, hobbyverksamhet eller avser varor som du har haft för personligt bruk. Det kan handla om tillfällig försäljning i en begränsad omfattning på marknader eller internet av till exempel kepsar eller mobilskal.

  • Ersättning för arbete som uppgår till minst 1 000 kr men högst 10 000 kronor per utbetalare om: 
    -utbetalaren är en privatperson eller ett dödsbo
    -ersättningen inte är en utgift i utbetalarens näringsverksamhet
    -det inte finns någon överenskommelse mellan dig och utbetalaren om att utbetalaren ska betala arbetsgivaravgifter
    -ersättningen inte avser ersättning till god man eller förvaltare enligt 12 kap. 16 § föräldrabalken.

Bilaga T1 ska även fyllas i av elever som säljer tjänster i ett övningsföretag, så kallad Ung Företagsamhet (UF-Företag) om ovanstående förutsättningar är uppfyllda.

Du betalar inte arbetsgivaravgifter eller egenavgifter på ersättning för arbete som understiger 1 000 kronor per år från en utbetalare. Då redovisar du i stället ersättningen i punkt 1.5 i din deklaration.  I vissa fall ska du betala egenavgifter även om beloppsgränsen  på10 000 kronor överskrids. Det kan hända när samma utbetalare gjort flera utbetalningar under året och det vid tidigare utbetalningar fanns anledning att anta att den sammanlagda ersättningen under året skulle understiga 10 000 kronor. I sådant fall betalar du egenavgifter på de tidigare utbetalningarna även om en senare utbetalning gör att beloppsgränsen på 10 000 kronor överskrids.

Exempel:

En privatperson har betalat ut 9 000 kronor till en hantverkare med A-skatt. Senare samma år betalar privatpersonen ut ytterligare 2 000 kronor till hantverkaren, för ett tilläggsarbete som inte var planerat.

Hantverkaren ska i det här fallet betala egenavgifter på 9 000 kronor och privatpersonen ska betala arbetsgivaravgifter på 2 000 kronor.

2. Kontanta utgifter

Du kan ha rätt till avdrag för utgifter som varit nödvändiga för din inkomst och som du har betalat under 2024. Utgifterna kan avse till exempel resor till och från arbetet, tjänsteresor, tillfälligt arbete, dubbel bosättning, hemresor och övriga utgifter. För resor till och från arbetet kan du bara få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor. 

Om du i bilaga T1 begär avdrag för resor till och från ditt arbete och även har begärt avdrag i punkt 2.1 "Resor till och från arbetet" i din deklaration, ska du inte minska  avdraget i bilagan med 11 000 kronor. Kryssa i stället i rutan "Har gjort reseavdrag i p. 2.1 i Avdrag-tjänst och ska få avdrag med hela beloppet" för att inte avdraget minskas automatiskt med 11 000 kronor både i punkt 2.1 och i bilaga T1.

För övriga utgifter som varit nödvändiga för ditt arbete kan du få avdrag för den del av utgifterna som överstiger 5 000 kronor.

3. Överskott

Resultatet beräknas automatiskt. Här visas beräknat resultatet vid överskott.

4. Underskott

Resultatet beräknas automatiskt. Här visas beräknat resultat vid underskott.

B. Egenavgifter m.m.* och sjukpenning

När ditt resultat beräknas till ett överskott får du göra avdrag för egenavgifter m.m.  Med "egenavgifter m.m." avses egenavgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster.

Eftersom den exakta storleken på egenavgifterna inte är känd när du deklarerar får du göra ett schablonavdrag med en viss procent av överskottet. I ditt slutskattebesked finns uppgift om hur stora dina egenavgifter blev. I deklarationen nästa år ska du göra en avstämning mellan ditt schablonavdrag och de egenavgifter som du faktiskt slutligen fick betala enligt slutskattebeskedet. Du tar då upp schablonavdraget till beskattning och får göra avdrag med med de egenavgifter som du slutligen påfördes.

I ruta B. 3-4 gör du en avstämning av förra årets schablonavdrag  för egenavgifter du gjorde förra året  och de egenavgifter som du blev påförd enligt slutskattebeskedet för 2024.

Egenavgifter m.m. ska inte betalas på ersättningar för arbete som understiger 1 000 kronor från en och samma utbetalare. Du ska därför inte redovisa sådana ersättningar i denna bilaga. Du ska i stället redovisa dem i punkt 1.5 i Inkomstdeklaration 1.

1. Överskott enligt A.3

Till denna ruta överförs eventuellt beräknat överskott från ruta A.3 ovan.

2. Underskott

Till denna ruta överförs eventuellt beräknat underskott från A.4 ovan.

3. Föregående års schablonavdrag för egenavgifter m.m.*

Här fyller du i schablonavdraget för egenavgifter som du gjorde förra året. Du fyller i medgivna avdrag för egenavgifter som du hämtar från förra årets T1-bilaga.

4. Påförda egenavgifter m.m. enligt slutskattebesked 2024

Här fyller du i de egenavgifter som du slutligen blev påförd enligt slutskattebeskedet 2024.

5. Överskott/ Underskott

Resultatet beräknas automatiskt, här visas beräknat resultatet för överskott eller underskott.

6. Årets schablonavdrag för egenavgifter m.m.* vid överskott på raden ovan

Här beräknas årets schablonavdrag för egenavgifter m.m. automatiskt. Avgifterna är olika stora beroende på din ålder. Därför blir också schablonavdraget olika stort.

Om du är född

  • 1958 eller senare får du göra schablonavdrag med 25 procent 
  • 1958 eller senare men har haft hel ålderspension under hela 2024 får du göra schablonavdrag med 10 procent
  • 1938-1957 får du göra schablonavdrag med 10 procent

Om du är född 1937 eller tidigare ska du inte göra något schablonavdrag eftersom du inte betalar några egenavgifter.

Om du under hela eller del av 2024 har fått hel sjukersättning eller hel aktivitetsersättning får du göra schablonavdrag med 10 procent.

Dödsboet efter en person som avlidit under 2024 får göra avdrag med 20 procent.

Dödsboet efter en person som avlidit före 2024 ska inte göra något schablonavdrag, eftersom det inte betalar några egenavgifter m.m.

7. Sjukpenning avseende verksamhet som redovisas på denna blankett

Här fyller du i sjukpenning av annat förvärvsarbete som inte grundas på inkomst av näringsverksamhet. Det vill säga den sjukpenning som du fått i stället för lön m.m. som du skulle ha redovisat under A.1.

8. Resultat

Överskott

Resultatet beräknas automatiskt, här visas beräknat resultatet vid överskott och överförs till punkt 1.6 i Inkomstdeklaration 1. För dödsbo efter en person som avlidit före 2024 överförs beloppet till punkt 1.5 istället för punkt 1.6 i Inkomstdeklaration 1, eftersom att inga egenavgifter m.m. då ska betalas.

Underskott

Resultatet beräknas automatiskt, här visas beräknat resultatet vid underskott och överförs till punkt 2.3 i Inkomstdeklaration 1. Observera att beloppet överförs till punkt 2.3 i Inkomstdeklaration 1, trots att denna ruta i övrigt är avsedd för "Tillfälligt arbete, dubbel bosättning och hemresor".

* Med egenavgifter m.m. avses egenavgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster. Du kan läsa mer om egenavgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt i "Skatteuträkningsbroschyren" (SKV 425). Broschyren finns på www.skatteverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2025