Deklarera

Skriv under och skicka in filöverförd deklaration på Mina sidor 

Om byrå skickat in bolagets eller föreningen deklaration (deklarationsunderlag) via e-tjänsten för Filöverföring visas en länk till Mina sidor där det för VD, extern VD, firmatecknare eller ombud finns möjlighet att godkänna den filöverförda deklarationen. Då behöver inte deklarationen fyllas i och skickas in här och du klickar på länken för att komma till Mina sidor där den filöverförda deklarationen finns tillgänglig för att skrivas under och skickas in till Skatteverket, du får även en kvittens som bevis för att Inkomstdeklaration 2 har skickats in och det finns möjlighet att dela kvittensen med byrån som har filöverfört underlaget. 

Allmänt

Inkomstdeklaration 2 ska lämnas av aktiebolag och ekonomiska föreningar m.fl., som alltid är deklarationsskyldiga oavsett inkomstens storlek. Det betyder t.ex. att ett aktiebolag ska lämna Inkomstdeklaration 2 även om det har varit vilande.

Den förtryckta Inkomstdeklaration 2 (på papper) består av fyra sidor. På första sidan ska ni ta upp alla underlag, som sedan ligger till grund för Skatteverkets skatteberäkning. Det är första sidan som ni kan skicka in via den här e-tjänsten. Övriga sidor (2-4) innehåller en balans- och resultaträkning samt skattemässiga justeringar och dessa sidor lämnar ni enklast in via Skatteverkets filöverföringstjänst eller på papper.

Denna sida motsvarar förstasidan på Inkomstdeklaration 2 och på denna sida ska du som VD, extern VD, firmatecknare eller ombud redovisa resultat från övriga sidor i Inkomstdeklaration 2, balans- och resultaträkning och skattemässiga justeringar. Det kan även förekomma förtryckta uppgifter som avser underlag för fastighetsavgift och underlag för fastighetsskatt.

Observera: att det är endast första sidan av Inkomstdeklaration 2 som lämnas elektroniskt via denna e-tjänst. Sidorna 2-4 som avser räkenskapsschema och skattemässiga justeringar måste lämnas på annat sätt, förslagsvis via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring.

Om INK2R (sid 2-3) och INK2S (sid 4) lämnas in till Skatteverket via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring eller på papper visas information om detta på denna sida.  Resultatet från INK2S kan överföras till p.1.1 Överskott av näringsverksamhet eller p. 1.2 Underskott av näringsverksamhet. Har du  hämtat resultatet  och ångrar dig är det möjligt att ändra beloppet. Om  resultatet från INK2S och det resultat som redovisats i Inkomstdeklaration 2 i denna e-tjänst skiljer sig åt visas ett meddelande, är det korrekt klicka på OK, annars Avbryt.

Se exempel på meddelande nedan, när underskott som överförts från p. 4.16 i INK2S inte är detsamma som nu har fyllts i vid p. 1.2 i denna e-tjänst

Meddelanden som  informerar om INK2R och INK2S inkommit till Skatteverket

INK2R och INK2S har inkommit till Skatteverket

INK2S har inkommit till Skatteverket

INK2R har inkommit till Skatteverket

Varken INK2R eller INK2S har inkommit till Skatteverket

Du fyller i uppgifterna i de rutor som uppgiften avser, men det finns inte möjlighet att ändra förtryckta uppgifter. Om underlaget är fel ska rättelse göras i en särskild skrivelse. Detta kan du göra i fältet för Övriga upplysningar.

När du har fyllt i deklarationen och kontrollerat förifyllda uppgifter klickar du på "Nästa".

Underlag för inkomstskatt

Här fyller du i överskott och/eller underskott.

1.1 Överskott av näringsverksamhet

Här fyller du i överskott enligt beräknat resultat i skattemässiga justeringar vid punkt 4.15.

För beskattningsår som har börjats den 1 januari 2021 eller senare är skatten 20,6 procent.

Har INK2S Skattemässiga justeringar lämnats in till Skatteverket via e-tjänsten för Filöverföring eller på papper kan beloppet hämtas och resultat från p. 4.15 (överskott) fylls i här.

1.2 Underskott av näringsverksamhet

Här fyller du i underskott enligt beräknat resultat i skattemässiga justeringar vid punkt 4.16. I punkt 1.2 ska hela underskottet redovisas, alltså även delar som i framtiden inte skulle kunna utnyttjas p.g.a. koncernbidragsspärren eller andra spärrar, t.ex. fusionsspärren.

Har INK2S Skattemässiga justeringar lämnats in till Skatteverket via e-tjänsten för Filöverföring eller på papper kan beloppet hämtas och resultat från p. 4.16 (underskott) fylls i här.

1.3 Underlag för riskskatt

Riskskatt betalas av kreditinstitut som har skulder som överstiger ett visst gränsvärde. För beskattningsår som påbörjas under år 2023 uppgår gränsvärdet till 166 miljarder kronor. För 2022 är gränsvärdet satt till 150 miljarder kronor. Det innebär att väldigt få ska betala riskskatt.

Om företaget är ett kreditinstitut som ska betala riskskatt fylls underlaget i vid punkt 1.3 för beskattningsår som påbörjats efter den 31 december 2021.

Storleken på skatten blir 0,05 procent av beskattningsunderlaget för beskattningsåret 2022, och 0,06 procent för beskattningsåret 2023.

Underlag för särskild löneskatt

1.4 Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader

Uppgift om underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader lämnar du om företaget tryggat pension genom premie för tjänstepensionsförsäkring, överföring till pensionsstiftelse eller avsättning enligt tryggandelagen. I underlaget för särskild löneskatt på pensionskostnader ingår också utbetalda pensioner som inte betalas ut enligt lag eller p.g.a. tjänstepensionsförsäkring, t.ex. direktpension. Skatt ska betalas med 24,26 % av det beskattningsunderlag som du fyller i vid punkt 1.4. Om beskattningsunderlaget är negativt ska det fyllas i vid punkt 1.5 istället.

1.5 Negativt underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader

Om företagets beskattningsunderlag för särskild löneskatt är negativt fyller du i det negativa underlaget vid punkt 1.5 istället för punkt 1.4.

Underlag för avkastningsskatt

Utländsk pensionsförsäkring

Kapitalunderlaget för en utländsk pensionsförsäkring är värdet på försäkringen vid ingången av kalenderåret, dvs, det återköpsvärde som försäkringsföretaget har beräknat efter försäkringstekniska riktlinjer med tillägg för beräknad upplupen andel i livförsäkringsrörelsens överskott. Är försäkringen en fondförsäkring/depåförsäkring används i stället fondandelarnas/depåns marknadsvärde vid ingången av kalenderåret.

Skatteunderlaget beräknas genom att kapitalunderlaget multiplicerat med den genomsnittliga statslåneräntan för kalenderåret som ligger närmast före ingången av beskattningsåret. Skatteunderlaget som lägst ska beräknas till 0,5 procent av kapitalunderlaget. Det innebär att om den genomsnittliga statslåneräntan är lägre än 0,5 procent ska skatteunderlaget i stället beräknas till 0,5 procent av kapi­talunderlaget.

Den genomsnittliga statslåneräntan 2021 var 0,16 procent, d.v.s. lägre än 0,5 procent, och då ska 0,5 procent användas. Den genomsnittliga statslåneräntan 2022 var 1,46 procent.

Skatteunderlaget avrundas nedåt till helt hundratal kronor. Skatten är 15 % av skatteunderlaget.

Beskattningsåret för utländska pensionsförsäkringar är alltid kalenderår och är oberoende av företagets beskatt­ningsår. Underlaget för avkastningsskatt ska tas upp i samma deklaration som resultatet av verksamheten även om före­tagets beskattningsår inte sammanfaller med kalenderåret. Underlaget för avkastningsskatt ska tas upp i den deklaration som lämnas närmast efter utgången av beskattningsåret för avkastningsskatten. 

Underlag för avkastningsskatt för en utländsk pensionsförsäkring

Exempel: Underlag för avkastningsskatt för en utländsk pensionsförsäkring

Underlag avkastningsskatt pens.förs 2023

Utländsk kapitalförsäkring

För en utländsk kapitalförsäkring beräknas kapitalunder­laget som värdet på försäkringen vid ingången av kalenderåret ökat med de premier som har betalats in till försäkringen under året. De premier som har betalats under andra halvåret (1 juli–31 december) ska bara räknas med till hälften. Värdet på försäkringen beräknas på samma sätt som för en utländsk pensionsförsäkring. Skatteunderlaget beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november kalenderåret närmast före beskattningsåret ökad med 1 procentenhet. Räntan efter tillägg ska dock som lägst vara 1,25 procent. Det innebär att om statslåneräntan vid utgången av november är lägre än 0,25 procent ska kapital­underlaget multipliceras med 1,25 procent.

Statslåneräntan den 30 november 2021 var 0,23 procent, d.v.s. lägre än 0,25 procent, och då ska kapitalunderlaget multipliceras med 1,25 procent. Statslåneräntan den 30 november 2022 var 1,94 procent och då ska kapitalunderlaget multipliceras med 2,94 procent.

Skatteunderlaget avrundas nedåt till helt hundratal kronor. Skatten är 30 % av skatteunderlaget.

Avkastningsskatt ska även betalas på en utländsk kapitalförsäkring som tecknats eller köpts under beskatt­ningsåret. Kapitalunderlaget är inbetalda premier från och med teckningstillfället eller köpet till och med beskattningsårets utgång (premier som betalats under andra halvåret ska endast räknas med till hälften).

Beskattningsåret för utländska kapitalförsäkringar är alltid kalenderår och är oberoende av företagets beskattningsår. Underlaget för avkastningsskatt ska tas upp i samma deklaration som resultatet av verksamheten även om företagets beskattningsår inte sammanfaller med kalenderåret. Underlaget för avkastningsskatt ska tas upp i den deklaration som lämnas närmast efter utgången av beskattningsåret för avkastningsskatten.

Underlag för avkastningsskatt för en utländsk kapitalförsäkring

Exempel: Underlag för avkastningsskatt för en utländsk kapitalförsäkring

Underlag avkastningsskatt kap.för

1.6 a Underlag för avkastningsskatt 15 %. Försäkringsföretag m.fl. Avsatt till pensioner

Här ska underlag som ska beskattas med 15 % avkastningsskatt tas upp. Det gäller t.ex. arbetsgivare som med avdragsrätt gjort en avsättning. Underlaget avseende utländska pen­sionsförsäkringar ska dock tas upp vid punkt 1.6 b.

1.6 b Underlag för avkastningsskatt 15 % Utländska pensionsförsäkringar

Här deklarerar du företagets underlag för avkastningsskatt på utländska pensionsförsäkringar. Här ska även den som innehar ett avtal om tjänstepension med ett utländskt tjänstepensionsinstitut i en verksamhet som inte bedrivs från fast driftsställe i Sverige redovisa under­lag för avkastningsskatt avseende avtalet, under förutsätt­ning att avtalet är jämförbart med en pensionsförsäkring. Skatt ska betalas med 15 % av det skatteunderlag du fyller i vid punkt 1.6 b.

1.7a Underlag för avkastningsskatt 30 %. Försäkringsföretag m.fl.

Vid den här punkten ska underlag som ska beskattas med 30 % avkastningsskatt tas upp. Det gäller bl.a. livförsäkringsföretagens underlag avseende kapital­försäkringar.

1.7 b Underlag för avkastningsskatt 30 % . Utländska kapitalförsäkringar

Här deklarerar du företagets underlag för avkastningsskatt på utländska kapitalförsäkringar. Här ska även den som under beskattningsåret innehaft ett avtal om tjänstepension med ett utländskt tjänstepen­sionsinstitut i en verksamhet som inte bedrivs från fast driftsställe i Sverige redovisa underlag för avkastnings­skatt avseende avtalet, under förutsättning att avtalet är jämförbart med en kapitalförsäkring. Skatt ska betalas med 30 % av det skatteunderlag du fyller i vid punkt 1.7 b.



Underlag för fastighetsavgift och fastighetsskatt

Fastighetsavgift, som är indexreglerad, ska betalas för följande typer av fastigheter:

  • Småhus på småhusenhet som är uppfört och fått ett värdeår.
  • Småhus på lantbruksenhet med tillhörande tomtmark som är uppfört och fått ett värdeår.
  • Tomtmark som är bebyggd med småhus som är uppfört och som saknar byggnadsvärde p.g.a. att byggnadens värde understiger 50 000 kr.
  • Tomtmark som är bebyggd med småhus som har annan ägare (småhus på ofri grund).
  • Hyreshus med bostäder som är uppfört och fått ett värdeår.

För bostäder i småhus och hyreshus ska en fastighetsavgift betalas i stället för fastighetsskatt. För småhus är avgiften 9 287 kr för varje bostadsbyggnad, eller 0,75 % av taxeringsvärdet om det ger ett lägre värde. För hyreshus är avgiften 1 589 kr för varje bostadslägenhet, eller 0,3 % av taxeringsvärdet om det ger en lägre avgift. Fastighetsskatt ska dock betalas för bl.a. obebyggd tomtmark samt småhus, ägarlägenheter och bostadshyreshus som är taxerade som under uppförande. Fastighetsskatt ska också betalas för industrienheter och elproduktionsenheter.

Det är den som var ägare av fastigheten den 1 januari 2023 som ska betala fastighetsavgiften och fastighetsskatten för hela kalenderåret 2023. Beskattning ska alltid ske för kalenderår och inte för räkenskapsåret, även om räkenskapsåret är brutet. Även om fastigheten har sålts under året ska bolaget som äger fastigheten den 1 januari 2023 betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt, den nya ägaren betalar fastighetsavgift eller fastighetsskatt för fastigheten från kalenderår 2024.

Underlag för fastighetsavgift

Underlaget för fastighetsavgift för småhus är 1 238 267 kr om avgiften är begränsad till det fasta maxbeloppet, 9 287 kr (full avgift 1 238 267 kr x 0,75% = 9 287 kr). Är det taxerade värdet lägre än 1 238 267 kr är underlaget detsamma som taxeringsvärdet. För hyreshus är underlaget 529 667 kr per bostadslägenhet om avgiften begränsas till takbeloppet, 1 589 kr för varje lägenhet (hel avgift 529 667 x 0,3% = 1 589 kr). När avgiften är lägre än 529 667 kr är underlaget det taxerade värdet.

På baksidan av Inkomstdeklaration 2 på papper finns specificerat vilka fastigheter som företaget ägde per den 1 januari 2023. Där framgår underlaget för varje fastighet. I underlaget har hänsyn tagits till hur stor andel av fastigheten som företaget äger. 

Underlag för fastighetsavgift är förtryckt i Inkomstdeklaration 2 och går inte att ändra, det går heller inte att lägga till nytt belopp. Om underlaget inte stämmer med anledning av omprövning eller liknade får ni istället lämna en övrig upplysning.

1.8 Småhus/ägarlägenhet 

För småhus är den kommunala fastighetsavgiften 9 287 kr för varje bostadsbyggnad, eller 0,75% av taxeringsvärdet om det ger en lägre avgift. Är avgiften begränsad till takbeloppet anges 1 238 267 kr som underlag.

1.9 Hyreshus, bostäder

För hyreshus bostäder är avgiften 1 589 kr för varje bostadslägenhet, eller 0,3% av taxeringsvärdet om det ger en lägre avgift.  Är avgiften begränsad till takbeloppet anges 529 667 kr som underlag för varje bostadslägenhet.

Underlag för fastighetsskatt

Underlag för fastighetsskatt är förtryckt i Inkomstdeklaration 2 och går inte att ändra, det går heller inte att lägga till nytt belopp. Om underlaget inte stämmer med anledning av omprövning eller liknade får ni istället lämna en övrig upplysning.

Fastighetsskatt ska betalas för följande typer av fastigheter:

  • Obebyggd tomtmark avsedd för småhus och ägarlägenheter.
  • Tomtmark för ägarlägenheter där ägarlägenheten har annan ägare.
  • Tomtmark för ägarlägenheter där ägarlägenheten saknar byggnadsvärde p.g.a. att byggnadsvärdet understiger 50 000 kr.
  • Småhus och ägarlägenheter under uppförande med tillhörande tomtmark.
  • Obebyggd tomtmark för hyreshus.
  • Tomtmark för hyreshus med bostadsbyggnad har en annan ägare.
  • Tomtmark för hyreshus med bostadsbyggnad som saknar byggnadsvärde p.g.a. att byggnadsvärdet understiger 50 000 kr.
  • Hyreshus med bostäder under uppförande med tillhörande tomtmark.
  • Lokaler och lokaler under uppförande med tillhörande tomtmark.
  • Industrienheter och industrienheter med täktmark.
  • Elproduktionsenheter.

1.10 Småhus/ägarlägenhet: tomtmark, byggnad under uppförande 

För "Småhus/ägarlägenhet tomtmark, byggnad under uppförande" utgår fastighetsskatt med 1% av taxeringsvärdet.

1.11 Hyreshus: tomtmark, bostäder under uppförande 

För "Hyreshus: tomtmark, bostäder under uppförande" utgår fastighetsskatt med 0,4% av taxeringsvärdet.

1.12 Hyreshus: lokaler 

För hyreshus lokaler är skatten 1% av taxeringsvärdet. Det gäller också lokaler under uppförande.

1.13 Industri- och elproduktionsenhet, värmekraftverk (utom vindkraftverk)

Fastighetsskatt ska betalas för industrienheter och elproduktionsenheter, värmekraftverk (utom vindkraftverk) med 0,5% av taxeringsvärdet.

1.14 Elproduktionsenhet, vattenkraftverk

För vattenkraftverk ska fastighetsskatt betalas med 0,5 % av taxeringsvärdet.

1.15 Elproduktionsenhet, vindkraftverk

Fastighetsskatt för vindkraftverk ska betalas med 0,2% av taxeringsvärdet. Fastighetsskatt för vindkraftverk ska dock betalas med 0,5 % av taxeringsvärdet om statsstödsreglerna uppfylls. Fastighetsskatt för enbart tomtmark till ett vindkraftverk ska betalas med 0,5 % av taxeringsvärdet.

Underlag för skattereduktion

Punkt 1.16 Ditt företag kan ha rätt till skattereduktion om det äger en fastighet där det framställs förnybar el och överskottet matas ut på elnätet. Anläggningen ska uppfylla vissa villkor och ett avtal ska ha ingåtts med elnätsleverantören.

Om alla villkor uppfylls är underlaget för skattereduktionen det antal kilowattimmar som matas in i anslutningspunkten. Underlaget kan dock vara högst 30 000 kilowattimmar och skattereduktionen uppgår till underlaget multiplicerat med 60 öre. Skattereduktionen kan alltså högst uppgå till 18 000 kronor per år (30 000 kilowattimmar x 60 öre). Vid punkt 1.16 ska du fylla i det antal kilowattimmar som matats in på elnätet, men du ska aldrig fylla i mer än 30 000 i punkt 1.16. Du hittar mer information om skattereduktionen för förnybar el på www.skatteverket.se.

Punkt 1.17

Enligt en tillfällig lag kan ditt företag ha rätt till skattereduktion för inventarieköp som gjorts under perioden 1 januari till 31 december 2021. Skattereduktionen tillgodoräknas det beskattningsår som avslutas den 31 december 2022 eller, om beskattningsåret inte avslutas den 31 december 2022, det första beskattningsåret som avslutas efter detta datum.

Om underlaget för skattereduktionen helt eller delvis inte kan utnyttjas det första beskattningsåret, får skattereduktion för det återstående underlaget tillgodoräknas det följande beskattningsåret.

Reduktionen uppgår till 3,9 procent av underlaget. Underlaget är anskaffningsvärdet på inventarierna och det är det beloppet som fylls i vid punkt 1.17. För att ha rätt till skattereduktion måste vissa villkor vara uppfyllda.

Läs mer om den tillfälliga möjligheten till skattereduktion för inventarieköp på www.skatteverket.se.

Övriga upplysningar

Här lämnar du information och upplysningar som Skatteverket kan behöva, och som kan vara intressant, för att fastställa bolagets eller föreningens slutliga skatt. Det finns utrymme för att skriva in maximalt 1000 tecken och du ser direkt hur många tecken som finns till förfogande. När du börjar skriva visas antalet kvarvarande tecken i rutan för övriga upplysningar. Det framgår tydligt hur många tecken för mycket som har fyllts i och ett felmeddelande visas om antal tecken har överskridits. 

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024